Italijanske vlasti zaplijenile spasilački brod nabavljen sredstvima Benksija

Tanjug
Italijanske vlasti zaplijenile spasilački brod nabavljen sredstvima Benksija

RIM - Spasilački brod koji je nabavljen sredstvima kontroverznog umjetnika Benksija italijanske vlasti zaplijenile su nakon uspješne spasilačke misije u kojoj je 37 migranata spaseno iz Sredozemnog mora, saopštili su danas britanski umjetnik i posada spasilačkog broda na društvenim mrežama.

To se desilo samo nekoliko dana nakon što je Benksi osmislio performans u kojem je maketa čamca sa lutkama izbjeglica puštena u publiku tokom nastupa britanskog rok benda Idles na muzičkom festivalu u Glastonberiju, prenosi londonski Gardijan.

Na to je reagovao britanski ministar unutrašnjih poslova, Džejms Kleverli, ocijenivši njegov performans kao "odvratan".

U saopštenju objavljenom na Instagramu Benksi je rekao da je spasilački brod koji je on finansirao, MV Luiz Mišel, u ponedjeljak uveče "spasao iz Sredozemnog mora, između ostalih brodolomnika i 17 djece bez pratnje".

-Kao kaznu za ovu spasilačku misiju, italijanske vlasti su zadržale brod, što mi se čini kao odvratan i neprihvatljiv čin - poručio je britanski umjetnik.

Na nalogu na društvenim mrežama koji je registrovan na ime broda MV Luiz Mišel objavljeno je da je brod zadržan od strane italijanskih vlasti u luci Lampeduza, 20 dana nakon spasavanja 37 migranata.

-Našoj posadi je naređeno da iskrca sve preživjele u luci Pozala na Siciliji. Budući da su vremenski uslovi na ruti bili loši za sigurnu plovidbu, naša posada je odlučila da potraži zaklon blizu Lampeduze gdje smo tokom noći dobili dozvolu da iskrcamo sve preživjele -objavljeno je na nalogu broda MV Luiz Mišel.

Posada broda MV Luiz Mišel je opisala zadržavanje broda kao "političku igru" i pozivala na oslobađanje broda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana