Italijanska policija zaplijenila remek djelo Rubensa zbog pokušaja prevare

Tanjug
Italijanska policija zaplijenila remek djelo Rubensa zbog pokušaja prevare

ĐENOVA - Remek delo flamanskog slikara Petera Paula Rubensa "Vaskrsli Hrist se ukazuje svojoj majci" zaplijenjeno je na izložbi zbog pokušaja prevare, saopštila je danas policija grada Djenova.

Rubensova slika je bila dio izložbe "Rubens u Djenovi" u Duždevoj palati, ali policija ne krivi za prevaru organizatore izložbe, već vlasnike slike, prenosi Rojters.
    
Policija Djenove je saopštila da je ovo Rubensovo ulje na platnu, visine skoro dva metra i širine metar i po, bilo osigurano na 4 miliona evra.
    
Italijanski vlasnici su navodno koristili lažna dokumenta da bi sliku poslali u inostranstvo i time na prevaru povećali njenu tržišnu vrijednost, navodi se u saopštenju.    
    
Vlasnici slike su osnovali i inostrane kompanije koje bi fiktivno kupile Rubensovo remek djelo iz 17. veka, zaključuje se u saopštenju.
    
Petar Paul Rubens (1577—1640) jedan je od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu koji je sjedinio tradicije sjevernog i italijanskog slikarstva. Stvorio je slike pune dramatike, čulnosti i sjaja boja koje obično prikazuju alegorije inspirisane mitološkom simbolikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana