Italija zabranila surogat majčinstvo u inostranstvu

Tanjug
Italija zabranila surogat majčinstvo u inostranstvu

RIM - Parlament u Italiji danas je donio zakon kojim se zabranjuje da parovi koji traže surogat majčinstvo to čine u inostranstvu, a da će oni koji ga prekrše biti suočeni s kaznom od dvije godine zatvora ili novčanom kaznom u vrijednosti od milion evra, prenio je Rojters.

Gornji dom Senata izglasao je ovaj zakon koji je predložila partija premijerke „Braća Italije“ sa 84 naspram 58 glasova, dok je donji dom ovo već odobrio prošle godine.

Senatorka partije „Braća Italije“ Lavinija Menuni tokom debate je istakla da ovaj zakon predstavlja proširenu verziju zakona iz 2004. godine.

Aktivisti smatraju da su meta ovog zakona istopolni parovi, jer je od kako je izabrana za premijerku Italije, Đorđa Meloni zastupala konzervativni pristup i promovisala ono što ona naziva tradicionalnim vrijednostima, čime je LGBTQ parovima zabranjeno da budu roditelji, navodi agencija.

„Majčinstvo je jedinstveno i ne smije biti surogat, jer je ono osnova naše civilizacije“, izjavila je Meloni i dodala da „surogat turizam“ treba da se iskorijeni.

Ranije ove godine ona je surogat majčinstvo nazvala nehumanom praksom koja djecu tretira kao proizvode iz supermarketa.

Povodom donošenja ovog zakona, u utorak su u blizini italijanskog senata održani protesti, kada su demonstranti iskazali nezadovoljstvo, navodeći da vlada želi ovim zakonom da ošteti one koji žele da imaju djecu uprkos opadajućem natalitetu u Italiji.

Aktivista za LGBTQ prava Franko Grilini istakao je da „nekome ko ima dijete treba da bude dodijeljena medalja“, a da se oni u Italiji šalju u zatvor ukoliko ne dobiju dijete na tradicionalan način.

Predsjednica udruženja „Dugina porodica“ Alesija Krocini rekla je da je 90 odsto parova koji se odluče na surogat majčinstvo heteroseksualno i da oni to čine u tajnosti, što bi, po njenim riječima, značilo da će novi zakon uticati samo na istopolne parove, koji ne mogu da sakriju kako su dobili dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana