Italija upozorava Zapad: Izazivate treći svjetski rat

GS
Italija upozorava Zapad: Izazivate treći svjetski rat

RIM - Zamjenik italijanskog premijera navodi da bi davanje oružja Ukrajini za napad na mete na ruskom tlu moglo dovesti do globalnog rata.

Zapadni partneri Ukrajine mogli bi da izazovu treći svjetski rat time što će Kijevu obezbijediti oružje koje može da se koristi za gađanje ciljeva na ruskom tlu, rekao je zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini.

Ruski zvaničnici tvrde da je ukrajinska vojska koristila oružje koje je isporučio Zapad u svom upadu u Kursku oblast. Nekoliko zapadnih medija je nedavno objavilo članke sa sličnim tvrdnjama. Jedan broj pristalica Kijeva takođe je javno dao zeleno svjetlo za upotrebu njihovog oružja na ruskom tlu.

Salvini, koji je i ministar infrastrukture i saobraćaja, rekao je za "Susidiario" da bi "slanje oružja za napad i ubijanje na ruskoj teritoriji bila katastrofa, predvorje dramatičnog svjetskog sukoba".

Zamjenik premijera je dodao da njegova partija Liga nema ništa protiv pružanja "humanitarne i vojne pomoći kako bi Ukrajini dala mogućnost da se odbrani".

Uoči izbora za Evropski parlament u junu, Salvini je pozvao Italijane da ne dozvole ljevičarskim partijama da pobijede, jer bi sa njima i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, mogućnost izbijanja trećeg svjetskog rata bila ogromna.

- Snažno tražim da se glasa protiv rata, da se izoluju opasni bombaši poput Makrona, rekao je tada. 

Salvini je takođe pohvalio italijansku vladu zbog njenog čvrstog stava protiv potencijalnog raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajinu, pošto je prethodno kritikovao francuskog predsjednika što je to odbio da isključi.

Zamjenik premijera je takođe u junu izjavio da "više nećemo odobravati slanje bilo koje vrste oružja osim ako ne budemo sigurni da to oružje neće biti korišćeno za napad i ubijanje unutar Rusije".

- To bi bio incident koji nas vodi pravo ka trećem svjetskom ratu, rekao je tada.

Krajem maja, ministar odbrane Gvido Krozeto citirao je italijanski Ustav, ističući da oružje koje Italija isporučuje Ukrajini može da se koristi samo na teritoriji zemlje.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani je ponovio ovo, rekavši novinarima da se "mi ne borimo protiv Rusije. Mi branimo Ukrajinu, to nije isto".

Otprilike u isto vrijeme, Salvini je opisao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kao "opasnog gospodina" nakon što je predložio da se Kijevu dozvoli da napadne ciljeve duboko u Rusiji zapadnim oružjem, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana