Italija i Kina potpisale trogodišnji akcioni plan

Srna
Italija i Kina potpisale trogodišnji akcioni plan

PEKING - Italija i Kina potpisale su danas trogodišnji akcioni plan za sprovođenje ranijih sporazuma i testiranje novih oblika saradnje, rekla je italijanski premijer Đorđa Meloni tokom zvanične posjete Pekingu.

Melonijeva pokušava da obnovi odnose sa Kinom nakon njene prošlogodišnje odluke da Italiju povuče iz kineskog projekta „Pojas i put“.

„Sigurno je da imamo dosta posla i uvjerena sam da će taj posao biti koristan na globalnom nivou, ali isto toliko je bitan i na multilateralnom nivou“, rekla je Melonijeva na početku sastanka sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Kineski premijer je u obraćanju italijanskim i kineskim poslovnim liderima nakon susreta sa Melonijevom naglasio da će kineska inicijativa za poboljšanje svoje ekonomije povećati potražnju za proizvodima visokog kvaliteta i proširiti mogućnosti saradnje između kompanija dvije zemlje.

On je obećao dalje otvaranje kineskog tržišta, osiguranje da će strane kompanije imati isti tretman kao i domaće, te da će stvoriti transparentno i predvidivo poslovno okruženje.

Ćijang je izrazio nadu da će i italijanska strana raditi sa Kinom na obezbjeđivanju poštenijeg, pravednijeg i nediskriminatornog poslovnog okruženja za kineske kompanije koje posluju u Italiji.

Melonijeva je u obraćanju poslovnim liderima rekla da su dvije strane potpisale memorandum o industrijskoj saradnji koja obuhvata električna vozila i obnovljivu energiju, što je ona opisala kao „sektore u kojima Kina već određeno vrijeme djeluje na tehnološkoj granici i razmjenjuje nove granice znanja sa partnerima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana