Italija: 15 godina zatvora za dugogodišnjeg saradnika mafijaškog bosa Mesine Denara

Tanjug
Italija: 15 godina zatvora za dugogodišnjeg saradnika mafijaškog bosa Mesine Denara

RIM - Sicilijanac Andrea Bonafede osuđen je danas na 14 godina zatvora zbog pružanja podrške mafijaškom bosu Mateu Mesini Denaru tokom 30 godina koliko je ovaj vođa kriminalnog klana izmicao pravdi, prenijeli su italijanski mediji.

Bonafede, geodeta iz Kampobelo di Mazara, rodnog mjesta mafijaškog bosa Mesine Denara, proglašen je krivim za pripadnost mafijaškoj organizaciji i saučesništvo u prevari jer je Mesini pozajmljivao svoj identitet, prenosi agencija ANSA.

U odvojenom postupku, italijansko tužilaštvo danas je zatražilo kaznu od 15 godina zatvora i za rođaku geodete, Lauru Bonafede, dugogodišnju saučesnicu mafijaškog vođe.

Mesina Denaro je uhvaćen sredinom januara prošle godine nakon 30 godina bjekstva dok je napuštao kliniku u Palermu u kojoj se lečio od maligne bolesti, a preminuo je u bolnici u L'Akuili 25. septembra 2023. godine u 62. godini.

Mesina Denaro je bio osuđen zbog učešća u desetinama ubistava, uključujući podmetanja bombi tokom 1992. godine u pokušajima da se likvidiraju anti-mafijaške sudije Đovani Falkone i Paola Borselina.

Bio je osuđen i za ubistvo Đuzepea Di Matea, 12-godišnjeg sina mafijaškog svedoka koji je bio surovo ugušen i rastvoren u kiselini 1996. godine, kao i za bombaške napade 1993. godine na umjetničke i vjerske lokacije u Milanu, Firenci i Rimu, u kojima je ubijeno 10 ljudi, a povređeno još 40.

Dugo idealizovan od strane mlađih mafijaša zbog svoje neumoljivosti, šarmantnog ponašanja i imidža plejboja, Mesina Denaro je stekao reputaciju brutalnog kriminalca nakon što je ubio svog glavnog rivala iz Trapanija i ugušio njegovu devojku u trećem mjesecu trudnoće.

Mesina, koji je tokom 30-godišnjeg bjekstva navodno redovno uživao u orgijama sa ženama, jednom je rekao da bi mogao da napuni cijelo groblje sa onima koje je lično ubio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana