Istraga protiv "Armanija" i "Diora" zbog navodne eksploatacije radnika

Srna
Foto: Agencije

MILANO- Italijanska služba za zaštitu konkurentnosti pokrenula je istragu protiv podružnica luksuznih modnih kompanija "Armani" i "Dior" zbog navodne eksploatacije radnika u njihovim lancima snabdijevanja.

Prema navodima nadležnih, kompanije su u pojedinim slučajevima prodavale proizvode iz radionica u kojima su radnici bili nedovoljno plaćeni, izloženi dugim radnim satima i zaposleni uz kršenje propisa o bezbjednosti.

"U oba slučaja je moguće da su kompanije davale neistinite izjave o svojoj etici i društvenoj odgovornosti, posebno u pogledu uslova rada i poštovanja zakona od njihovih dobavljača", podvukla je služba za zaštitu konkurentnosti.

Istragom će biti provjereno da li su kompanije pribjegle nelegalnoj radnoj praksi u proizvodnji i prodaji svoje skupe robe.

U utorak su pretreseni poslovni prostori kompanija u Italiji, prenijela je agencija DPA.

Uslovi rada u podružnicama su u oštroj suprotnosti sa visokim standardima proizvodnje koje hvale "Armani" i "Dior" u svojim reklamama. Prema navodima vlasti, ovakvom praksom se krši italijanski zakon o zaštiti potrošača.

Prema izveštajima medija, istraga javnog tužilaštva u Milanu otkrila je ranije da radionice u Italiji koriste radnu snagu za proizvodnju luksuznih proizvoda za djelić maloprodajne cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana