Ispred francuske ambasade u Moskvi skup podrške osnivaču "Telegrama"

Srna
Foto: X

MOSKVA - Ispred francuske Ambasade u Moskvi održan je miran protest podrške osnivaču "Telegrama" Pavelu Durovu koji je sinoć uhapšen u Francuskoj.

Ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskaljkova istakla je da francuske vlasti, umjesto da se bore protiv kriminala, diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava, teže potpunoj kontroli izražavanja mišljenja.

"Žele da se uvuku pod pokrivač svakog čovjeka", navela je ona i istakla da je pritvor Durova manifestacija dvostrukih standarda u pogledu osnovnih ljudskih prava.

Rukovodilac Lige bezbjednog interneta Ruske Federacije Jekaterina Mizulina rekla je da su Rusiji potrebni ljudi poput Durova.

"On je naš, ruski genije i za njega se moramo boriti do kraja", navela je Mizulina.

Na protestu su učestvovali zamjenik predsjednika Državne dume Vladislav Davankov i pristalice stranke "Novi ljudi".

Povodom hapšenja Durova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavila je spisak zapadnih nevladinih organizacija koje su 2018. godine od ruskih vlasti zahtijevale da "uklone prepreke" u radu "Telegrama" i pitala da li su danas spremni da stanu u zaštitu osnivača društvene mreže uhapšenog u Francuskoj.

"Sjećam se kako su 2018. godine 26 nevladinih organizacija, među kojima `Hjuman rajts voč`, `Amnesti internešenel`, `Fridom haus`, `Reporteri bez granica`, Komitet za zaštitu novinara i druge, osudile odluku ruskog suda da blokira `Telegram`", napisala je Zaharova na "Telegramu".

Ona je navela da su zapadne nevladine organizacije tada od Rusije zahtijevale da ne stoji na putu "Telegramu".

"Konkretno, u tom trenutku su prema `Telegramu` postojale zakonske pretenzije kakve su postojale u mnogim zemljama zbog tehničkih parametara sistema šifrovanja. Uprkos tome, Durov je sve to vrijeme bio na slobodi i nastavljao je da razvija svoju platformu", dodala je Zaharova.

Francuska policija uhapsila je sinoć osnivača "Telegrama" Pavela Durova na aerodromu u Parizu, stavljajući mu na teret niz krivičnih djela, a prije svega odbijanje ove društvene mreže da sarađuje sa vlastima.

Optužnica protiv Durova biće podignuta danas i uključivaće saučesništvo u krivičnim djelima koja se, kako se navodi, vrše uz pomoć "Telegrama", kao što su terorizam, trgovina drogom, prevara i pranje novca, uz zaprećenu zatvorsku kaznu do 20 godina.

Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne iz kojih razloga su priveli Durova, ali francuske vlasti do sada nisu prihvatile saradnju po ovom pitanju, rekli su iz diplomatskog predstavništva za RIA "Novosti".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana