Islamski otpor preuzeo odgovornost za napade na vojnike SAD, poručili da se ne plaše osvete

Tanjug, Agencije
Islamski otpor preuzeo odgovornost za napade na vojnike SAD, poručili da se ne plaše osvete

BAGDAD  - Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući i jučerašnji napad dronom na vojnu bazu SAD kojem su ubijena tri a ranjena 34 američka vojnika.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letjelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, "odupru američkim okupacionim snagama u Iraku" i kao odgovor na izraelske "masakre" nad narodom u Gazi, prenosi CNN.

Napadi su bili usmjereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa.

Iz Islamskog otpora kazaali su da se "ne boje osvete".

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa koja uključuje Kataib Hezbolah, Nudžabu i druge grupe koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napad i prema visokom zvaničniku grupe koji je razgovarao sa „Vašington Postom“ pod uslovima anonimnosti u skladu s pravilima koja postavlja grupa.

- Kao što smo rekli prije, ako SAD nastavi podržavati Izrael, doći će do eskalacije. Svi američki interesi u regiji su legitimne mete i nije nam stalo do američkih prijetnji da odgovorimo, znamo smjer kojim idemo i mučeništvo je naša nagrada - rekao je.

Ta je grupa okuplja milicije koje podupire Iran. Njegove su snage počele su da ciljaju američke baze 2018, nakon što je tadašnji predsjednik Donald Tramp povukao Sjedinjene Američke Države iz ključnog nuklearnog sporazuma s Teheranom, a intenzivirale su se nakon izraelskog napada na pojas Gaze.

Jordan je najoštrije osudio "teroristički napad" na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbjeđenju svoje granice.

Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatra odgovornom za napad, a američki zvaničnik rekao je za CNN ranije da se to još uvijek utvrđuje.

Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmjeren na "napredni položaj na granici sa Sirijom" i da niko od pripadnika jordanske pogranične straže nije povrijeđen.

Jordanski zvaničnici često su ranije u svojim osudama sukoba u Gazi isticali zabrinutost zbog potencijalnog širenja rata na Bliskom istoku.

Jordan je ključni partner SAD u regionu i dobija značajne količine pomoći kroz taj odnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana