Išiba novi premijer Japana

Tanjug
Išiba novi premijer Japana

TOKIO- Japanski poslanici danas su zvanično izabrali za novog premijera Išibu Šigerua, lidera Liberalno-demokratske partije (LDP) koja je na čelu koalicije sa većinom u gornjem i donjem domu parlamenta.

Išiba (67) je do sada bio na nekoliko funkcija u vladi, uključujući i mjesto ministra odbrane, a prije nego je postao lider stranke nalazio se u izvršnoj vlasti LDP-a, prenosi japanski javni servis NHK.

On će kasnije danas zvanično formirati svoj kabinet i izložiti prioritete nove vlade.

Išibin kabinet će biti ozvaničen tokom večeri, nakon ceremonija koje će se održati u Carskoj palati.

Ranije danas, kabinet odlazećeg japanskog premijera Fumia Kišide kolektivno je podnio ostavku na današnjoj sjednici vlade.

Kišida, koji je ranije odustao od kandidature na predsjedničkim izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) na funkciji je proveo 1.094 dana, što ga čini osmim poslijeratnim premijerom Japana sa najdužim stažom.

Išiba, novi premijer Japana prošle nedjelje je pobijedio na predsjedničkim izborima Liberalno-demokratske partije (LDP), a juče je najavio da će vanredni izbori u zemlji biti održani 27. oktobra.

Vanredni izbori koji će se održati godinu dana prije redovnih i neposredno uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru odlučiće koja stranka će kontrolisati Donji dom japanskog parlamenta.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana