Iran razmatra proizvodnju nuklearnog oružja

Tanjug
Iran razmatra proizvodnju nuklearnog oružja

TEHERAN - Grupa iranskih parlamentaraca pozvala je Vrhovni savet nacionalne bezbjednosti da odobri promjenu "odbrambene doktrine" kojom bi se dozvolila proizvodnja nuklearnog oružja zbog izraelskih prijetnji, objavila je agencija ISNA.

"Danas nijedna međunarodna organizacija, pa čak ni evropske i američke države ne mogu da kontrolišu Izrael. Na osnovu toga, oko 39 parlamentaraca je napisalo pismo Vrhovnom savetu za nacionalnu bezbjednost i pozvalo ga da preispita odbrambenu doktrinu Islamske Republike

Iran", rekao je član parlamenta Hasan-Ali Eklijaki.

Iranska odbrambena doktrina, koja slijedi fetvu vrhovnog vođe zemlje Alija Hameneija, zabranjuje upotrebu nuklearnog oružja, smatrajući da je to suprotno islamu.

Eklijaki je naglasio da ta zabrana može ponovo da se preispita.

Bivši premijer Izraela Naftali Benet rekao je juče da su se na Bliskom Istoku stvorili istorijski uslovi za napad na iranske nuklearne objekte.
On je naveo četiri ključna elementa koja su se poklopila, uključujući "izrečeno obaveštenje" Sjedinjenih Američkih Država da nikada neće dozvoliti Iranu da dođe do nuklearnog oružja.

Takođe, istakao je potrebu za napadom, s obzirom na to da je Iran u posljednje dvije godine akumulirao visoko obogaćeni uranijum dovoljan za proizvodnju deset nuklearnih bojevih glava.

Benet je dodao da Izrael sada ima opravdanje za takav napad, uzimajući u obzir trenutne okolnosti.

Iran je 1. oktobra lansirao rakete na Izrael, nazivajući taj napad aktom samoodbrane.

U izraelskoj vojsci tvrde da je neprijatelj ispalio oko 180 balističkih raketa, od kojih je većina presretnuta. Mediji su izvestili o pogibiji jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je Palestinac.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana