Najmanje 73 mrtvih u eksploziji u Iranu (VIDEO)

G.S.
Najmanje 73 mrtvih u eksploziji u Iranu (VIDEO)

KERMAN - Najmanje 73 osobe su poginule, a 171 ranjena u eksploziji u iranskom gradu Kermanu, u blizini groblja gdje je sahranjen nekadašnji komandant Iranske revolucionarne garde Kasem Solejmani, javljaju iranski državni mediji.

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, čule su se dvije eksplozije u Kermanu, na obilježavanju četvrte godišnjice njegovog ubistva.

Veliki broj ambulantnih vozila stiglo je na mjesto nesreće i oni su prebačeni u lokalne bolnice.

Iranska agencija IRNA navodi da je prva eksplozija odjeknula blizu groblja, a druga nekoliko minuta kasnije na putu ka groblju Golzar.

Lokalne vlasti nazvale su eksplozije terorističkim napadom.

- Čula se ogromna eksplozija u blizini džamije Saheb al-Zaman u kojoj je pokopan poznati šef spoljnih operacija Revolucionarne garde u Kermanu na jugu Irana. Druga eksplozija se čula u blizini džamije - navodi lokalna televizija.

Solejmani je dve decenije predvodio iranske Kuds snage i bio je na čelu inostranih operacija Islamske revolucionarne garde (IRCG) ubijen u američkom vazdušnom napadu kod Bagdada, u januaru 2020. godine.


Britanski javni servis dodaje da se Solejmani smatrao najmoćnijom figurom u Iranu, nakon vrhovnog vođe ajatole Alija Hamneja, a kao komandant Kuds snaga bio je "arhitekta iranske politike u regionu".

Dodaje se da je bio zadužen za tajne misije snaga Kuds i njihovo pružanje smjernica, finansiranja, oružja, obavještajne i logističke podrške savezničkim vladama i oružanim grupama, uključujući Hamas i Hezbolah.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, koji je naredio napad na Solejmanija, opisao ga je kao "najtraženijim teroristom u tom trenutku".

Sulejmani je ubijen u noći 3. januara 2020. godine u Bagdadu.

Operaciju su izvele SAD kako bi eliminisale Sulejmanija i zamjenika šefa iračke šiitske milicije Abu Mahdija al-Muhandisa, koje je Vašington smatrao odgovornim za napad na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019. godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana