Irak: Uhapšeno devet osoba poslije požara u kome je poginulo preko 100 ljudi

Tanjug
Foto: Tanjug

BAGDAD - Direktor Odjeljenja za odnose i informisanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Iraka Saad Maan izjavio je danas da su uhapšene devet osobe koje su radile u sali za svadbene proslave, u kojoj je u požaru poginulo preko 100, a povrijeđeno 150 ljudi.

Maan je rekao da su izdati nalozi za hapšenje još četiri zaposlene, prenio je Bi-Bi-Si (BBC). 

On je istakao da su razlozi za tragediju „nedostatak zdravstvenih i bezbjednosnih mjera, zapaljivi materijali koji su korišteni u izgradnji i očigledno vatromet organizovan u zatvorenom prostoru“. 

Irački premijer Mohamed Šija al-Sudani proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.  

Broj poginulih još nije potvrđen, ali je državna agencija INA ranije javila da je poginulo najmanje 100, a povrijeđeno 150 ljudi. 

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima poslije požara koji se dogodio kasno sinoć. 

Misija UN za pomoć Iraku saopštila je na platformi Iks (Tviter) da je šokirana ogromnim brojem poginulih i povrijeđenih u požaru. 

„Velika tragedija. Iskreno saučešće porodicama koje su izgubile najmilije. Povrijeđenima želimo brz oporavak“, navodi se u objavi. 

Stotine ljudi bilo je na svadbi u Al-Hamdaniji u provinciji Niniva na sjeveru Iraka kada je kasno sinoć buknuo požar i zahvatio mjesto gdje se održavala proslava. 

U prvim izvještajima iračkih medija navodi se da su i mladenci poginuli u požaru, ali novinska agencija Nina je kasnije javila da su preživjeli, ali da su na liječenju od opekotina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana