Irački Kataib-Hezbolah zaprijetio da će napasti baze SAD, ako se umiješaju u sukob

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEJRUT - Iračka militantna grupa koju podržava Iran, Kataib-Hezbolah, napašće američke baze u znak odmazde, ako se SAD umiješaju u rat između Hamasa i Izraela u Gazi, izjavio je danas vođa te grupe Ahmad al-Hamidavi.

''Naše rakete, dronovi, i specijalne snage spremne su da usmjere kvalitativne udare na američkog neprijatelja u njegovim bazama i naruše njegove interese, ako se umiješa u ovu bitku'', rekao je al-Hamidavi.

Zaprijetio je i da će ta grupa lansirati rakete na izraelske ciljeve, prenosi Tajms of Izrael.

On je pozvao Iračane da demonstriraju i prikupe sredstva kako bi ih donirali ''vojnoj kampanji Hamasa''.

Ranije danas, Hadi Al-Amiri, moćni irački političar blizak Iranu i ključna ličnost u međustranačkom savezu koji podržava iračku vladu, takođe je zapretio da će se američki interesi naći na meti, ukoliko SAD vojno intervenišu na strani Izraela u sukobu sa Hamasom.

"Ako oni budu intervenisali i mi ćemo intervenisati... Ako bi Amerikanci otvoreno intervenisali u ovom sukobu, svi američki interesi biće legitimni ciljevi i nećemo oklijevati da ih gađamo", rekao je Al-Amiri tokom plemenskog skupa u Bagdadu.

Proteklih godina su iračke frakcije koje podržava Iran redovno raketirale položaje američkih vojnih snaga u Iraku i ambasadu SAD u Bagdadu.

SAD trenutno imaju 2.500 vojnika u Iraku i dodatnih 900 vojnika u Siriji, sa zadatkom da savjetuju i pomažu lokalne trupe u borbi protiv Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana