Oglasile se sirene za vazdušni napad u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini – 305. dan. Najmanje deset ljudi je ubijeno, a procjenjuje se da je 58 ranjeno u subotu u ruskom napadu na grad Herson. Intenzitet borbi pojačan je i na frontu u blizini Bahmuta na istoku Ukrajine.

Regionalne vojne uprave: Napadi u osam ukrajinskih regiona

Ruske snage izvele su tokom dana napade na osam regiona Ukrajine, navode ukrajinske regionalne vojne uprave.

Kako se navodi, u rejonu Sumi, ruske snage su tokom noći izvele minobacački napad na periferiju grada Seredino-Buda, u okrugu Šostki.


Putin: Nismo mi ti koji odbijaju pregovore, naš cilj je da ujedinimo ruski narod

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da pregovara sa svim učesnicima procesa u Ukrajini o prihvatljivim ishodima, ali da oni odbijaju pregovore.

Putin je u intervjuu za TV Rusija-1, odgovarajući na pitanje da li se približavamo opasnoj liniji u vezi sa situacijom u Ukrajini, rekao da to ne smatra toliko opasnom, a da Rusija djeluje u interesu građana, prenosi RIA Novosti.

"Ne mislim da je to toliko opasno. Mislim da djelujemo u pravom smjeru, štitimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I jednostavno nemamo drugog izbora nego da zaštitimo naše građane", istakao je ruski lider.

Putin je dodao da je Rusija uvijek nastojala da svi sporovi budu riješeni mirnim putem, pregovorima, ali da je druga strana imala drugačiji stav.

Prema Putinovim riječima, sve se zasniva na politici geopolitičkih protivnika Rusije, koja je usmjerena na rasparčavanje Rusije.

„Zavadi pa vladaj - oni su to uvijek pokušavali da urade, pokušavaju i sada, ali naš cilj je nešto drugo - da ujedinimo ruski narod“, rekao je Putin.

Dodao je da Rusija nije mogla da se ponaša cinično kao Zapad kada je riječ o Ukrajini, jer, kako je naveo, Rusija "ima drugačiju filozofiju".

Prema njegovim riječima, Zapad ima prije svega materijalni pristup, a  Rusija duhovni.

Putin je istakao da je uvjeren da je 99,9 odsto građana Rusije spremno da žrtvuje sve za interese otadžbine.

"To me samo još jednom uvjerava da je Rusija posebna zemlja i da ovde žive posebni ljudi", rekao je predsjednik Rusije.



Oglasile se sirene za vazdušni napad u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona

Sirene za vazdušne napade oglasile su se jutros u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona, saopštili su zvaničnici.

U nepotvrđenim ukrajinskim izvještajima društvenih medija, navodi se da je uzbuna možda proglašena nakon što su ruski avioni poletjeli u Bjelorusiju.

Britanska agencija Rojters napominje da nije mogla da provjeri tu informaciju.


Zelenski pozvao Ukrajince da istraju uprkos ruskim napadima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je danas Božić svima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru i pozvao svoj narod da istraje uprkos ruskim napadima.

U prkosnom obraćanju Zelenski je, između ostalog,  poručio da "sloboda ima visoku cijenu, ali ropstvo još veću", prenosi Bi-Bi-Si.

Novak: Nemoguće isključiti Rusiju sa svetskog energetskog tržišta

Ruski energenti se ne mogu zamijeniti, niti isključiti sa svjetskog tržišta, izjavio je zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

"Očigledno je da će potrošnja energije samo rasti u budućnosti, tako da ne mogu da zamislim kako bi svjetska ekonomija izgledala bez naših energenata. Niko ne može da nas zamijeni, to je nemoguće. Štaviše, ne mogu da zamislim svijet bez našeg učešća u energetskom tržišu. U tom pogledu, optimisti smo i postavili smo ambiciozne ciljeve", rekao je Novak za TAS.

Prema njegovim riječima, ''Rusija je najveći svjetski igrač na polju energetike''.

Novak je naveo da se Rusija bavi petrohemijom i hidrogenom, da razvija tradicionalnu i novu energetsku industriju i ima jedinstvenu ekspertizu, tehnologiju i iskustvo u sektoru nuklearne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana