Indijska policija uhapsila separatističkog lidera

Srna
Indijska policija uhapsila separatističkog lidera

NjU DELHI - Indijska policija uhapsila je u danas uticajnog separatistu Sika nakon više od mjesec dana potjere koja je izazvala proteste i vandalizam među dijasporom u Britaniji, Kanadi i SAD.

Amritpal Sing je stekao slavu pozivajući na stvaranje samostalne domovine Sika poznate kao Kalistan. Borba za ovaj cilj dovela je do smrtonosnog nasilja u Indiji tokom osamdesetih i devedesetih.

Policija je saopštila da je uhapsila Singa oko 6.45, nakon što je opkolila selo u sjevernoj državi Pendžab pošto je dobila obavještajne podatke o lokaciji na kojoj se on nalazi.

-Kada je dobio poruku da nema puta za bjekstvo i da je opkoljen, uhapšen je - rekao je novinarima visoki policijski zvaničnik Sukčain Sing Gil, prenio je AFP.

Sing (30) sebe prikazuje kao nasljednika Džarnaila Singa Bindranvalea, lidera pokreta za Kalistan, koji je ubijen kada je indijska vojska upala u Zlatni hram u Amritsaru, glavnom mjestu Sika, 1984. godine.

On nosi plavi turban sličnog stila i dugu bradu i navodno je prošle godine putovao u Gruziju na estetski hirurški zahvat da bi više ličio na svog heroja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana