Indijka koja je prešla na hrišćanstvo: Ko je Niki Hejli, posljednja prepreka Trampu

GS
Indijka koja je prešla na hrišćanstvo: Ko je Niki Hejli, posljednja prepreka Trampu

Niki Hejli sada je posljednja prepreka koja stoji između Donalda Trampa i njegove treće uzastopne republikanske nominacije, a samim tim i konfrontacije s Džoom Bajdenom za američkog predsjednika u novembru.

Guverner Floride Ron DeSantis povukao e iz utrke za predsjednika u nedjelju i podržao Trampa, nakon što ga nije uspio pobijediti na predstranačkim izborima u Ajovi, te je tako Hejli ostavio usamljenu u pokušaju zaustavljanja nominacije Trampa.

Hejli je za CNN u nedjelju kazala da je sada tamo gdje je oduvijek željela biti, u direktnoj borbi protiv Trampa.

Iznenađujuća odluka

Ron DeSantis odustao od američkih predsjedničkih izbora i borbe s Donaldom Trampom

"Dvoje je ljudi u ovoj utrci. To smo cijelo vrijeme željeli. Nastavićemo dalje", kazala je Hejli.

Porijeklo kao politička odrednica

Niki Hejli, rođena kao Nimrata Randhava, istaknuta je američka političarka i diplomata koja je privukla pažnju svojim nevjerojatnim usponom u politici. Rođena 20. januaru 1972. u Bambergu u Južnoj Karolini, Hejli je odrasla u obitelji indijskih Sikha, a kasnije se obratila na hrišćanstvo.

Javno je govorila o prelasku na kršćanstvo, jednom rekavši da je jezična barijera bila ono što je u konačnici dovelo do njezine odluke da se preobrati.

"U jednom trenutku moraš razumjeti riječi. Hrišćanstvo mi se obratilo. Nije bilo politički. Uvijek smo govorile 'ne' kad nas je mama pokušavala učiti pandžapski. Sada bih voljela da smo naučile, ali zato mislim da sam napravila obraćanje na hrišćanstvo", kazala je 2012. godine Hejli.

Sa suprugom se pridružila metodističkoj crkvi, ali je rekla da nastavlja posjećivati ​​hram Sikha s porodicom.

Njen put u politiku započeo je 2004. kada je izabrana u predstavnički dom Južne Karoline, gdje je služila do 2010. Tokom svog mandata stekla je reputaciju zbog konzervativnih vrijednosti koje podržava. Godine 2010. Hejli je ušla u istoriju postavši prva žena i prva osoba indijskog porijekla koja je izabrana za guvernerku Južne Karoline.

Bivša saradnica Trampa

Hejli je 2017. godine tadašnji predsjednik Donald Tramp imenovao ambasadoricom Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, ulogom u kojoj je predstavljala zemlju na globalnoj sceni. Tokom mandata zagovarala je američke interese dok je upravljala složenim međunarodnim odnosima i diplomatskim izazovima.

Ostavku na mjesto ambasadora u UN-u je podnijela 2018. godine, nakon čega je nastao raskol između nje i Trampa. Svađa je eskalirala ovaj vikend, nakon što su se međusobno izvrijeđali.

Hejli je napala Trampa zbog njegovih godina nakon što je pobrkao s bivšom predsjednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Haley je takođe kritikovala Trampa zbog afiniteta prema moćnicima kao što su ruski Vladimir Putin i sjevernokorejski Kim Jong-un.

"Trump treba prestati hvaliti diktatore", rekla je u subotu na okupljanju u Kiniju u državi Nju Hempšir.

Dodala je da je kao Trampova ambasadorica u UN-u pokušala prekinuti njegovu "bratsku romansu" s Putinom.

Tramp je takođe pojačao svoje već žestoke napade na Hejli, potencirajući na društvenim mrežama laži kojima se dovodi u pitanje njeno američko državljanstvo te navodeći njezino prvo ime Nimarata.

Na skupu u subotu naveče u Mančesteru, Tramp je napao Hejli zbog toga što uživa podršku nekih bogatih donatora koji su takođe podržali demokrate. Tramp je nazvao prijetnjom društvenoj sigurnosti.

Iznad pozornice na kojoj je Tramp govorio, veliki ekran prikazivao je poruke koje su kritizirale Hejli, uz njene nimalo laskave slike.

"Niki Hejli vole demokrate, Vol Strit i globalisti", pisalo je na jednom od slajdova na ekranu.

Ipak, njena konzervativna uvjerenja takođe bi mogla imati odjeka u republikanskoj bazi, dok bi pragmatičan pristup upravljanju koji ima mogao privući nezavisne i umjerene birače.

Hejlina pozadina obojene žene koja se zalaže za prava bjelaca i njena sposobnost da se dopadne širokom spektru glasača mogli bi je učiniti ozbiljnom kandidatkinjom na budućim predsjedničkim izborima.

Povezala Putinov rođendan i Hamas

Uprkos tim izazovima, uspon Hejli u američkoj politici i njezin potencijal da postane prva žena predsjednica predstavljaju značajnu prekretnicu u istoriji zemlje. Bez obzira hoće li naposljetku preuzeti najvišu dužnost u zemlji ili ne, Hejlin utjecaj na američku politiku je neporeciv, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana