IDF zasada neće preduzimati mjere protiv vojnika koji su greškom ubili tri taoca

Tanjug
IDF zasada neće preduzimati mjere protiv vojnika koji su greškom ubili tri taoca

TEL AVIV - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da zasad neće preduzimati mjere protiv vojnika koji su greškom ubili tri izraelska taoca 15. decembra u Pojasu Gaze, a koji su mahali bijelom zastavom i vikali "u pomoć" na hebrejskom.

IDF je, objavljujući posljednje rezultate istrage o tom slučaju, saopštio da, uprkos tome što su vojnici jasno kršili pravila borbenog dejstva pucajući na lica koja nisu predstavljala neposrednu opasnost i koja su mahala bijelom zastavom, "zbog velike složenosti okolnosti" vojnici trenutno neće biti kažnjeni.

Izvori iz IDF-a su sugerisali da bi nakon završetka rata bilo moguće da se teoretski preduzmu disciplinske ili druge mjere protiv nekih od vojnika koji su bili uključeni u taj incident, ali da u međuvremenu ti vojnici nastavljaju da se bore na terenu, objavio je Džeruzalem post.

Vojnici su greškom ubili taoce koje je oteo Hamas 7. oktobra na jugu Izraela - Jotama Haima, Samera Talalka i Alona Šamriza.

Incident se dogodio u naselju Šejaja u gradu Gazi, oblasti intenzivnih borbi, u kojoj su teroristi Hamasa djelovali u civilnoj odjeći i koristili složene taktike obmane, uključujući pokušaje da se koriste bijele zastave da bi se zatim izvršio napad na izraelske vojnike, navodi Džeruzalem post.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana