IDF: Ubijen načelnik Hamasa u Kan Junisu u Pojasu Gaze

GS/Agencie
IDF: Ubijen načelnik Hamasa u Kan Junisu u Pojasu Gaze

TEL AVIV - Devetnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Izraelska vojska (IDF) saopštia je danas da je ubila načelnika Hamasa za Severni sektor u Kan Junisu, Hasana el Abdulaha. 

IDF navodi da je vazdušni napadna Pojas Gaze izveden nakon obaveštajnih informacija o lokaciji na kojoj se El Abdulah nalazio, a koje su prikupile bezbednosna agencija Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, prenosi Tajms of Izrael.

Kaže se da je u današnjim vazdušnim napadima ubijeno još nekoliko pripadnika Hamasa, kao i da je uništeno nekoliko objekata koje pripadaju toj militantnoj grupi u Pojasu Gaze.

Borelj podržao Gutereša

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izrazio je podršku naporima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za postizanje mira na Bliskom istoku nakon što je Izrael kritikovao njegove izjave.

„U potpunosti podržavamo rad generalnog sekretara i osoblja UN na postizanju mira i pomoći ljudima na Bliskom istoku i širom svijeta", napisao je Borelj na mreži Iks.

Prema njegovom mišljenju, Guterešove riječi su pogrešno protumačene. Borelj je podsjetio da je generalni sekretar UN bezuslovno osudio dejstva Hamasa u Izraelu 7. oktobra, ali i napomenuo da su životi svih civila vrijedni, a međunarodno humanitarno pravo važi za sve.

Erdogan: Šta je potrebno da se desi u Gazi, pa da Zapad pozove na prekid vatre

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zapitao se „šta je još potrebno da se desi u Gazi pa da Zapad pozove na prekid vatre".

Erdogan je dodao da „Zapadne zemlje daju bezuslovnu podršku izraelskim napadima, umjesto da pozovu na uzdržanost",

„Izraelski napadi na Gazu prevazišli su samoodbranu", rekao je Erdogan i naveo da „niko ne treba da očekuje kako će Turska prećutati nasilje u Gazi, gdje je ubijeno više od 7.000 Palestinaca".

Među 7.000 ubijenih stanovnika Pojasa Gaze u izraelskom bombardovanju je 2.900 djece i 1.709 žena, dok se 1.650 ljudi i dalje vodi kao nestalo, navodi ministarstvo zdravlja Gaze.

Egipat priprema tri poljske bolnice i trijažne šatore u blizini granice sa Pojasom Gaze

Egipat priprema tri poljske bolnice i trijažne šatore u blizini granice sa Pojasom Gaze za slučaj mogućeg dopremanja ranjenih Palestinaca, objavio je Vol strit džurnal, pozivajući se na izvore iz egipatske vlasti.

Takođe, prema istom izvoru, Egipat je spremio dodatne bezbednosne kordone za postojeću tampon zonu kod granice.

Egipatski zvaničnici razmatrali su i ograničenje broja Palestinaca koje bi Egipat mogao da primi na 100.000 kako bi vlasti mogle da ih smjeste, navodi taj izvor.

Devet arapskih država osudilo ciljanje civila u Gazi

Ministri spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina, Saudijske Arabije, Omana, Katara, Kuvajta, Egipta i Maroka osudili su ciljanje civila i kršenje međunarodnog prava u Gazi koju bombarduje Izrael, prenio je Rojters.

U zajedničkom saopštenju navodi se da pravo na samoodbranu ne opravdava kršenje zakona i zanemarivanje prava Palestinaca.

Osim toga, dodaje se da su osudili i prisilno raseljavanje i kolektivno kažnjavanje u Gazi.

Sirene u Aškelonu, Ašdodu i Netivotu

Oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost u Aškelonu, Ašdodu i Netivotu, prenosi Tajms ov Izrael.

Aškelon, koji se nalazi na jugu Izraela, bio je jedan od prvih pogođenih gradova na početku sukoba.
U Gazu ušlo 12 kamiona sa humanitarnom pomoći

Izrael: Najveća kopneni upad u Gazu do sada, vojska se nakon akcije povukla

Kopnene snage izraelske vojske izvele su danas ograničenu operaciju u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, u kojoj su napale više meta Hamasa prije nego što su se povukle, navodi vojska u saopštenju.

Na snimku noćne akcije, koji je objavila vojska, vidi se kako oklopna vozila prolaze kroz pješčanu graničnu zonu.

Izraelski vojni radio opisao je akciju kao najveći upad u trenutnom sukobu Izraela sa militantima Hamasa u Pojasu Gaze.

U saopštenju vojske navodi se da je upad izveden kao "priprema za naredne faze borbe", što možda ukazuje na invaziju velikih razmjera, kojom je Izrael zaprijetio kao sredstvom za uništenje Hamasa, prenosi Rojters.

-Vojnici su nakon toga napustili to područje i vratili se na teritoriju Izraela -dodaje se u vojnom saopštenju.

Izrael je u nedjelju započeo ograničene kopnene operacije, u trenutku kada je rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, izazvan prekograničnim upadom palestinskih militanata 7. oktobra, ušao u treću nedjelju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael spreman za kopnenu operaciju, ali nije otkrio kada će se i kako ona desiti.

Agencija UN: Prenatrpanost u skloništima ograničava pristup osnovnoj pomoći

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) upozorila je danas da pretrpanost skloništa Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u Gazi "ozbiljno ograničava pristup osnovnoj pomoći i osnovnim uslugama, povećava rizike po zdravlje i zaštitu i negativno utiče na mentalno zdravlje".

OCHA navodi da je broj raseljenih u skloništima UNRWA dostigao skoro 629.000, od ukupno 1,4 miliona ljudi, koliko ih je raseljeno od 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, a Izrael žestoko odgovorio, prenio je CNN.

Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci

Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas, ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je izraelska vlada.

Među njima su čak 54 državljanina Tajlanda.

Vlada je takođe rekla da je potvrđeno da je 328 osoba iz 40 zemalja poginulo ili nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Kako se procjenjuje, u tom napadu je ukupno ubijeno oko 1.400 ljudi. Izrael je saopštio da 138 talaca ima strane pasoše, od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

Bajden: Nakon rata u Gazi mora biti formirana država Palestina

Američki predsjednik Džo Baden izjavio je u srijedu da rješenje o dvije države mora uslijediti nakon rata između Izraela i Hamasa u Gazi, bez vraćanja na status kvo koji je postojao prije napada 7. oktobra.

Putin: Sukob Izraela i Hamasa mogao bi da se proširi izvan Bliskog istoka

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da bi se sukob Izraela sa Hamasom mogao proširiti daleko izvan Bliskog istoka i rekao da je pogrešno što se nevine žene, djeca i stariji u Pojasu Gazi kažnjavaju za zločine drugih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana