IDF podijelio Gazu na sjeverni i južni dio, nema bezbjednosnih garancija za civile

GS
Foto: Tanjug/AP

TEL AVIV - Trideset i prvi je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

IDF podijelio Gazu na sjeverni i južni dio, nema bezbjednosnih garancija za civile

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se kreću prema gradu Gazi nakon što su ga prethodno opkolile, kao i da su stigle do obale Sredozemnog mora i na taj način podijelile palestinsku enklavu na sjeverni i južni dio.

 ''Sjever i jug Gaze odsečeni su jedan od drugog, i pod kontoloom su IDF. To znači da idemo napred prema gradu Gazi, opkolili smo ga prije dva dana i napredujemo'', rekao je potpukovnik IDF-a Peter Lerner.

On je grad Gazu opisao kao ''tvrđavu terorističkih aktivnosti Hamasa'', i dodao da je IDF odlučan u nameri da uništi tu palestinsku militantnu grupu.

Prethodno je portparol IDF-a Danijel Hagari takođe rekao da su izraelske trupe podelile Gazu na dva dijela i istakao da će IDF dozvoliti da se otvori jednosmjerni koridor kojim će navodno stanovnici sjeverne Gaze preći u južni dio.

''Ovo je jednosmjerni koridor ka jugu. Nastavljamo da napadamo snažno i nastavljamo da sprovodimo našu kopnenu operaciju u severnoj Gazi i većem gradu Gaze'', rekao je Hagari.

Si-En-En je ranije prenio da su izraelske snage ubijale palestinske civile u blizini zona evakuacije, što praktično znači da nema garancije za bezbjednost civila, za šta su organizacije za ljudska prava rekle da Izrael možda krši međunarodno pravo.

Pored toga, Tajms of izrael je prenio da je IDF naneo ''teške udare'' tokom noći u sjevernom delu pojasa Gaze nakon što su izveli napade na podzemnu i nadzemnu infrastrukturu koja navodno pripada Hamasu.

Vojska je saopštila da izvodi ''široko rasprostranjene napade na terorističku infrastrukturu, ispod zemlje i iznad nje''. Hamas je udare opisao kao "intenzivne bombaške napade".

Blinken najavio veću humanitarnu pomoć Pojasu Gaze

Količina humanitarne pomoći Pojasu Gaze značajno će se povećati u narednih nekoliko dana, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Mislim da ćemo u danima koji dolaze vidjeti da se pomoć može proširiti na značajne načine", rekao je Blinken novinarima pred odlazak iz Turske.

On je naveo da je tokom posjete Turskoj razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom i drugim regionalnim zvaničnicima o pitanjima "pravednog i održivog mira" na Bliskom istoku.

Blinken je naglasio da Vašington ulaže napore sa ciljem rješavanja krize.

Prema njegovim riječima, SAD su zabrinute zbog situacije u Pojasu Gaze i rade sa Izraelcima na koracima koji bi se mogli preduzeti kako bi se minimalizovali civilni gubici.

IDF će i danas otvoriti koridor za civile sa sjevera na jug Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će koridor za odlazak civila sa sjevera na jug Pojasa Gaze i danas biti otvoren od 10 do 14 sati.

IDF je u objavi na platformi pozvao civile da u cilju svoje bezbjednosti iskoriste to vrijeme kako bi otišli na jug Pojasa Gaze, gde operacije izraelske vojske protiv Hamasa nisu toliko intenzivne kao na sjeveru, prenosi Tajms of Izrael.

Koridor je i juče bio otvoren nekoliko sati, uprkos tome što je izraelska vojska u subotu saopštila da Hamas napada njene snage koje rade na otvaranju koridora.

Procjenjuje se da je oko 800.000 ljudi do sada prešlo sa sjevera na jug Pojasa Gaze, nakon što ih je izarelska vojska pozvala na evakuaciju.

Izraelska vojska: Ubijen zvaničnik Hamasa Džamal Musa

Izraelske snage ubile su zvaničnika Hamasa Džamala Musu, odgovornog za specijalne bezbjednosne operacije ove grupe, saopštila je izraelska vojska.

"Izraelski avioni pogodili su i ubili nekoliko terorista Hamasa, uključujući Džamala Musu, koji je bio odgovoran za specijalne bezbjednosne operacije", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da su izraelski vojnici ubili i više komandanata bataljona Hamasa.

Od početka palestinsko-izraelskog sukoba 7. oktobra poginulo je 347 izraelskih vojnika.

"Obavijestili smo porodice 347 poginulih boraca koji su poginuli u odbrani Izraela", rekao je portparol vojske Danijel Hagari.

Tagesšau: Izraelska vojska privela grupu njemačkih novinara

Izraelska vojska uhapsila je filmsku ekipu njemačkog televizijskog kanala ARD na Zapadnoj obali i prijetila novinarima, prenosi njemački list Tagesšau, dio medijske grupe ARD.

„Izraelski vojnici su pritvorili tim ARD-a i prijetili mu na Zapadnoj obali nakon njihovog povratka sa istraživanja nasilja radikalnih jevrejskih naseljenika nad Palestincima. Studio ARD u Tel Avivu ovo smatra jasnim napadom na slobodu medija", piše Tagesšau.

Incident se dogodio južno od grada Hebrona. Prema dopisniku ARD-a Jan-Kristofu Kicleru, koji je bio dio filmske ekipe, izraelski vojnici koji su ih priveli najvjerovatnije su bili rezervisti koje su regrutovali lokalni doseljenici. 

SB UN sutra na hitnoj sednici o situaciji u Pojasu Gaze

„Vojnici su nam prijetili oružjem i pitali da li smo Jevreji. Naš kolega je nazvan izdajnikom. Novinarima koji žele da prate događaje koji se dešavaju na Zapadnoj obali u sjenci rata u Pojasu Gaze to očigledno nije dozvoljeno, sve u ime izraelske vojske“, dodao je Kicler.

Situacija se normalizovala samo sat vremena kasnije, po dolasku dodatnih izraelskih vojnih i policijskih snaga. 

Studio ARD u Tel Avivu saopštio je da će angažovati advokata koji će pravne posljedice incidenta.

IDF:Grad Gaza opkoljen, Pojas praktično podijeljen

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do mora, u stvari podijelivši Pojas Gaze na sever i jug, izjavio je portparol vojske, brigadni general Danijel Hagari na brifingu.

Takođe, načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je u nedjelju veče da je vojska spremna "u svakom trenutku da krene u ofanzivu na sjever", gdje se Izrael graniči s Libanom i  prethodnih nedjelja borio se svaki dan protiv raketnih napada libanske militantne grupe Hezbolah.

"Danas su snage IDF iz pješadijske brigade Golani opkolile grad Gazu, stigle do mora i drže položaje. Grad Gaza je takođe opkoljen sa juga, a u stvari sada postoji sjever Pojasa Gaze i jug. Još uvijek funkcioniše koridor duž kojeg se stanovnici sjevera enklave i Gaze mogu kretati ka jugu“, rekao je on, prenosi Tajms of Izrael

On je rekao da vojska u ovom času izvodi opsežne udare u pojasu Gaze.

„Sada su široko rasprostranjeni udari na terorističku infrastrukturu, ispod zemlje i iznad nje“, rekao je Hagari odgovarajući na pitanje na sinoćnoj konferenciji za novinare.

Ranije u nedjelju, izraelska vojska je saopštila da je napredovala duboko u Pojas Gaze sa sjevera i zauzela položaje duž obale. 

Navodi se da je tokom borbi pogođeno više od 1.600 objekata koji su pripadali Hamasu.

Načelnik Generalštaba Halevi rekao je da je vojska spremna "u svakom trenutku da krene u ofanzivu na sjever".

"Postavili smo cilj da znatno obnovimo bezbjednosnu situaciju na granicama, ne samo ka Pojasu Gaze", rekao je Halevi, prenio je Tajms of Izrael.

On je dodao da je izraelska vojska u svakom trenutku spremna na ofanzivu na sjever, gdje se Izrael graniči sa Libanom.

"Shvatamo da to može da se desi i vjerujemo da je naša odbrana jaka", dodao je Halevi.

Direktor CIA-e posjetiće Izrael ove nedjelje

 Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bil Berns posjetiće Izrael ove nedjelje kako bi razgovarao o ratu protiv Hamasa, rekao je za Tajms of Izrael neimenovani američki zvaničnik.

To će biti prva Bernsova posjeta Izraelu od izbijanja rata.

On će takođe posjetiti Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat tokom regionalne turneje, s posebnim fokusom na napore da se obezbijedi oslobađanje oko 240 talaca koji su trenutno zarobljeni u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana