IDF: Likvidiran visoko pozicionirani člana Hamasa

GS/Agencije
Foto: Tanjug

TEL AVIV - Četrnaesti je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Sve je izvjesnija kopnena invazija na Gazu. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je danas da postoji ''realan rizik'' od prelivanja sukoba između palestinske militantne grupe Hamas i Izralea na čitav region.

Izraelska vojska traži evakuaciju bolnice u Gazi 

Izraelska vojska zatražila je od palestinskog Crvenog polumjeseca da evakuiše bolnicu „Al Kuds“ u Pojasu Gaze, saopšteno je iz ove humanitarne organizacije. 

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navode da su njihove operacije u Gazi „suočene sa neposrednom prijetnjom“ nakon što je izraelska vojska naredila evakuaciju. 

Ova organizacije je na društvenim mrežama objavila hitan apel u kojem se navodi da se u bolnici nalazi više od 400 pacijenata i oko 12.000 raseljenih civila. 

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da odmah reaguje kako bi seo izbjegla katastrofa kao što se desilo u bolnici 'Al Ahli', navodi se u saopštenju. 

Više stotina ljudi poginulo je 17. oktobra od eksplozije u bolnici „Al Ahli“ u Gazi. Izrael i Palestinci se međusobno optužuju da su izazvali ovu tragediju.   

Izaslanik izraelskog premijera zadužen za taoce Gal Hirš, zajedno sa zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), sastao se sa oslobođenim taocima na granici sa Gazom i trenutno ih prebacuju u obližnju vojnu bazu, gdje ih čeka rodbina, navodi se u saopštenju.

„Vlada Izraela, IDF i ceo bezbjednosni sektor uložiće sve napore da bi se locirali i kući vratili svi taoci“, dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Libana pozvao je Izrael da objavi prekid vatre na 48 sati, javlja lokalna televizija.

 

Agencija UN za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku zatražila je od raseljenih stanovnika Gaze da napuste pet škola u kojima su našli sklonište, javila je „Al Džazira“. Riječ je o školama koje se nalaze u blizini bolnice El Kuds.

Turska vodi aktivne pregovore sa stranama palestinsko-izraelskog sukoba

Turska vodi aktivne pregovore sa stranama palestinsko-izraelskog sukoba o njegovom što bržem rješavanju, izjavio je šef turske diplomatije Hakan Fidan za TV TRT Haber.

„Dijalog se vodi u nekoliko pravaca. Prvi cilj je okončanje dramatične situacije u Gazi. Takođe, radimo na obustavi vatre, pružanju humanitarne pomoći, pitanju razmene zarobljenika“, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, Hamas je saopštio Turskoj da je za realizaciju procesa razmene zarobljenika potrebna „mirna situacija“.

Fidan je ocijenio i da bi se poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Izraelu mogla posmatrati kao odobravanje izraelskih napada na Gazu.

Turski ministar je poručio da će Ankara učiniti sve u cilju ispunjenja sporazuma o garancijama za regulisanje situacije u Pojasu Gaze, ukoliko on bude postignut.

Zaposleni američkog Stejt departmenta pripremaju dokument koji kritikuje politiku rukovodstva resora povodom sukoba na Bliskom istoku

Zaposleni američkog Stejt departmenta pripremaju dokument koji kritikuje politiku rukovodstva resora povodom sukoba na Bliskom istoku, piše  „Hafington post“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema riječima dvojice zaposlenih u Stejt departmentu, u dokumentu će biti negativno ocjenjena jednostrana podrška dejstvima Izraela i ignorisanje stradanja palestinskih civila.

Oni su istakli da državni sekretar Entoni Blinken i njegovi savjetnici ne obraćaju pažnju na „široko rasprostranjeno unutrašnje nezadovoljstvo“.

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanka Mardžori Tejlor Grin, izjavila je da neće podržati zahtjev američke administracije na čelu sa predsjednikom Džozefom Bajdenom za pomoć Ukrajini i Izraelu, jer Bijela kuća ne brine o unutrašnjim problemima zemlje.

„Glasaću protiv izdvajanja novca za zaštitu granica tuđih zemalja“, napisala je Grin na društvenoj mreži „Iks“.

Štaje: Slijepa podrška Izraelu predstavlja „dozvolu za ubijanje“

Palestinski premijer Muhamed Štaje izjavio je da slijepa podrška Izraelu predstavlja „dozvolu za ubijanje“, ističući da se nada da SAD neće krenuti tim putem, s obzirom da opstanak Izraela nije ugrožen

Štaje je za Si-En-En. naveo da smatra da sadašnje američko rukovodstvo nema političku volju da okonča izraelsko-palestinski sukob, dodajući da su za to neophodni kolektivni međunarodni napori.

Palestinski premijer je istakao da bi Bijela kuća trebalo da pozove strane da zajednički rade na mirnom rešenju.

IDF: Likvidiran visoko pozicionirani člana Hamasa Mahmuda Sabiha

Izraelska vojska je saopštila da je ranije danas u Pojasu Gaze likvidirala visoko pozicioniranog člana Hamasa Mahmuda Sabiha.

Sabih je radio kao inženjer i rukovodilac jedinice za razvoj strateškog naoružanja.

SAD i EU traže od Izraela da odloži kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi dobili na vremenu za pregovore, uz učešće Katara, o oslobađanju talaca, piše Blumberg.

Palestinska organizacija Crveni polumesec je saopštila da su od izraelske vojske dobili upozorenje da odmah evakuišu bolnicu El Kuds u kojoj se nalazi 400 pacijenata i 12.000 raseljenih civila.  

Izraelska vlada odobrila regulative za privremeno gašenje signala Al Džaziri

Izraelska vlada odobrila je danas regulative uz pomoć kojih će moći privremeno da zatvori strane informativne kanale tokom vanrednog stanja zbog rata sa Hamasom, ukoliko smatra da određeni medij nanosi štetu nacionalnoj bezbjednosti.

Ministar informisanja Šlomo Karhi predvodio je inicijativu za donošenje ovakve regulative kako bi se ugasio kanal Al Džazira, za koji tvrdi da je nanio štetu izraelskoj nacionalnoj bezbjednosti otkako je počeo rat, prenio je Tajms of Izrael.

Regulative su retroaktivne, što znači da izveštaji katarske Al Džazire počev od 7. oktobra, i proglašenje vanrednog stanja, sada mogu da se koriste kao osnova za odluku da se ugasi informativni kanal koji izraelski list ocenjuje kao pro-palestinski.

Prijedlog da se ugasi Al Džazira biće na sledećem dnevnom redu izraelske kancelarije za nacionalnu bezbjednost, koja mora da odobri takav zahtjev.

Berbok upozorava Iran, Hezbolah i Hute da se ne mešaju u sukob u Gazi

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je Iran i proiranske grupe poput Hezbolaha da se ne mješaju u sukob u Gazi, prenijela je "Al Džazira".

"Upozoravam Iran, upozoravam šiitske milicije u Iraku, Hute u Jemenu, da ne pale vatru i da se ne priključuju teroru", rekla je Berbokova u Tel Avivu, nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali i opozicionim političarem Benijem Gancom.

Berbok je, takođe, kritikovala odluku Izraela da stavi Pojas Gaze pod "totalnu opsadu".

Ona je dodala da patnja civila "neće samo stvoriti pogodno tle za novi terorizam, već će ugroziti svaki korak koji je postignut do sada sa izraelskim susedima iz arapskih zemalja, jer postoji opasnost od regionalnog požara".

Gaza: Sedam bolnica i 21 zdravstveni centar van funkcije, poginula 64 medicinara

U Pojasu Gaze, sedam bolnica i 21 zdravstveni centar primarne zdravstvene zaštite nalaze se "van funkcije", a 64 pripadnika medicinskog osoblja je ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima, rekao je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf el Kidra.

El Kidra je naveo da su uništena i 23 vozila hitne pomoći, objavio je Si-En-En (CNN), navodeći da ne može nezavisno da provjeri broj žrtava.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je u četvrtak da je više od 60 odsto ustanova primarne zdravstvene zaštite u Gazi zatvoreno, a da su bolnice na ivici kolapsa zbog nedostatka struje, lijekova, opreme i specijalizovanog osoblja.

Palestinsko ministarstvo zdravlja: Od početka sukoba poginulo više od 4.000 Palestinaca

Od 7. oktobra poginulo je 4.137 Palestinaca, a više od 13.000 povrijeđeno, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, prenosi Gardijan.

Izraelski ministar odbrane: Tri faze rata

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će rat protiv Hamasa biti podjeljen u tri faze.

Prva faza, kako je rekao, biće „vojna kampanja kroz granatiranje, a kasnije kroz taktičke manevre, čija će svrha biti da se eliminišu operativci i uništi infrastruktura, kako bi bio uništen Hamas“.
Posle te faze, slijedi druga faza u kojoj će borbe biti manje intenzivne i u kojoj će "biti uklonjeni džepovi otpora".

Poslednja faza biće „kreiranje novog sigurnosnog režima u Pojasu Gaze, uklanjanje izraelske odgovornosti za život u Pojasu i kreiranje nove sigurnosne realnosti za građane Izraela“.

Brojni lideri učestvuju na mirovnom samitu u Kairu

Na mirovnom samitu u Kairu trebalo bi da učestvuju premijerka Italije Đorđa Meloni, grčki premijer Kirijakos Micotakis, egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi, jordanski kralj Abdulah, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, katarski emir šeik Tamim bin Hamada al Tani, kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa, južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa, predstavnici kraljevske kuće Kuvajta, ministri spoljnih poslova Japana, Velike Britanije i Francuske, kao o predstavnici Kipra i UAE.

Izraelska vojska: Živa većina talaca koje drži Hamas

Izraelska vojska saopštila je danas da je živa većina talaca koje Hamas drži u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su nove informacije o statusu talaca i nestalih osoba koje je Hamas odveo u Pojas Gaze iz južnog Izraela nakon što je napao to područje 7. oktobra, javio je Si-En-En.

IDF je naveo da je više od 20 talaca mlađe od 18 godina, dok je njih od 10 do 20 starije od 60 godina.

Nije poznat tačan broj talaca koje drži Hamas.

IDF je saopštio da je broj nestalih između 100 i 200 ljudi, dok je portparol Hamasovog vojnog krila, Brigada Al Kasam, rekao u video izjavi u ponedjeljak da je broj talaca između 200 i 250. Portparol Abu Obaida rekao je da Brigade Al-Kasam drže oko 200 talaca, dok ostale drže druge militantne formacije u Gazi. Obaida je naveo da ne može da se utvrdi tačan broj talaca zbog stalnog izraelskog bombardovanja.

Ranije je saopšteno da je Hamas oslobodio dvije američke taokinje „iz humanitarnih razloga“.

Majka je stara 60, a kćerka 18 godina, rekao je izvor koji poznaje taokinje za Sky Nenjs.

Abu Ubaida iz oružanog krila militantne organizacije poručio je da je oslobađanje odgovor na katarske posredničke napore.

CNN:Kamioni Crvenog polumjeseca i WFP još čekaju da preko Rafe uđu u Gazu

Na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa sa Gazom od jutros se nalaze kamioni egipatskog Crvenog polumjeseca i Svjetskog programa za hranu (WFP).

Ti kamioni, koji prevoze hranu, uključujući hranu za bebe, kao i lijekove, trenutno su parkirani na egipatskoj strani i čekaju da uđu u Gazu, javio je Si-En-En. Kako se navodi, egipatska vozila za popravku puteva su ušla na prelaz Rafa. Sinajska fondacija za ljudska prava objavila je ranije danas snimak koji pokazuje da je u toku rad na popravci puta sa obe strane prelaza.

Egipatske vlasti su u četvrtak počele da uklanjaju cementne blokove na ulazu na prelaz Rafa u okviru priprema za njegovo otvaranje, reklo je nekoliko vozača za CNN.

U Izrael sleteo avion sa vojnom pomoći za IDF

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je na aerodrom Ramon u južnom dijelu Izraela sletio avion sa tovarom vojnih ambulantnih kola i medicinske opreme namijenjenih Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Kako prenosi Tajms of Izrael, to je 45. avion koji je stigao u Izrael sa pomoći namijenjenoj IDF od početka sukoba palestinske militantne grupe Hamas i IDF.

Do sada je u Izrael stiglo oko 1.000 tona naoružanja, koje je ''dizajnirano da podrži ofanzivne planove IDF'', navodi se u saopštenju Ministarstva.

Gutereš na prelazu Rafa: Kamioni pomoći su razlika između života i smrti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš stigao je danas na granični prelaz Rafa gdje je pozvao da se kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć puste u Pojas Gaze.

-Vidio sam toliko kamiona natovarenih vodom, gorivom, lokekovima i hranom. Oni su put za spasavanje i razlika između života i smrti za toliko ljudi u Gazi - rekao je Gutereš, prenosi BBC.

On je pozvao na humanitarno primirje, poručivši da primirje ne smije da bude preduslov za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

-Egipat je danas glavni stub koji donosi nadu na drugu stranu prelaza, odnosno u Pojas Gaze - rekao je Gutereš.

Dodao je da će distribuciju pomoći u Gazi preuzeti Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRNjA), ali da im je za to potrebno gorivo, prenosi palestinska TV Al Aksa.

-Želimo da osiguramo da ova pomoć ne bude poslata samo jednom u Pojas Gaze - poručio je generalni sekretar UN.

Gaza: U bombardovanju pravoslavne crkve ubijeno 16 osoba

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 16 palestinskih hrišćana ubijeno u bombardovanju grčke pravoslavne crkve Svetog Porfirija u gradu Gaza.

Dodaje se da je za njihovu smrt odgovorno “cionističko bombardovanje crkve”, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Iz palestinskog ministarstva su naveli da je ukupan broj ubijenih u vazdušnim napadima na Gazu povećan na 4.137, dok je više od 13.000 ljudi povrijeđeno.

Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu osudila je napad i dodala da “neće napustiti svoju vjersku i humanitarnu dužnost” da pruži pomoć.

Jedan od preživelih je rekao za Al Džaziru da izraelska vojska nije prethodno poslala upozorenje.

Crkva Svetog Porfirija se nalazi u delu El Zajtun u starom dijelu Gaze, a u 7. vijeku je postala džamija, prije nego što je nova crkva izgrađena u 12. vijeku tokom krstaških ratova.

Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, Hamas tvrdi da je gađao Jerusalim

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u naselju (mošav) kod Bejt Šemeša, 30-ak kilometara od Jerusalima, a palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je gađala Jerusalim.

Sirene su se oglasile i u Aderetu, južno od Bejt Šemeša, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas tvrdi da je lansirao rakete prema Jerusalimu, iako se sirene ne oglašavaju u tom gradu.

-Brigade Al Kasam bombardovale su okupirani Jerusalim kao odgovor na cionističke masakre nad civilima - prenosi palestinska TV Al Aksa.

Gutereš stigao na sjever Sinaja, ide ka prelazu Rafa sa Gazom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš stigao je na sjever Sinaja i ide ka prelazu Rafa sa Gazom, dok se svjetska organizacija fokusira na napore da se humanitarna pomoć prebaci preko egipatske granice u Gazu, saopštila je danas kancelarija portparola UN.

Portparol je istakao u objavi na društvenim mrežama da je Pojas Gaze gotovo dvije sedmice bez pošiljki goriva, hrane, vode i lijekova.

-UN usredsređuju sve svoje napore na održivu operaciju isporuke kritične humanitarne pomoći narodu Gaze- naveo je portparol, objavio je CNN.

Dostava prve pomoći u Pojas Gaze, koji se nalazi pod izraelskom opsadom, preko graničnog prelaza Rafa sa Egiptom trebalo bi da se desi “narednih dana”, saopštile su danas UN, prenijela je Al Arabija.

Šef službe UN za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Grifits rekao je da je svjetska organizacija u pregovorima sa svim relevantnim stranama da bi se osiguralo da operacija dostavljanja pomoći u Gazu počne što je pre moguće. Međunarodna pomoć nagomilala se danas u Egiptu u blizini Gaze, a Palestincima u Gazi su preko potrebni hrana i voda. UN su saopštile da je više od milion od 2,4 miliona stanovnika Gaze raseljeno i da se humanitarna situacija pogoršava iz dana u dan. Egipatska državna televizija Al Kahera njuz javila je da će prelaz Rafa biti otvoren danas, ali je Kairo kasnije saopštio da mu je potrebno više vremena za popravku putevaBlumberg: Značajno promijenjeni planovi za kopnenu ofanzivu u Gazi

Izrael je značajno promijenio planove za kopnenu kampanju u Gazi, usljed pritiska i preporuka iz Vašingtona, javila je američka novinska agencija “Blumberg” pozivajući se na nekoliko neimenovanih izraelskih zvaničnika.

U izvještaju se navodi da su uloga i uticaj SAD u sukobu Izraela i Hamasa “dublji i intenzivniji od svih uloga i uticaja koje je Vašington imao u prošlosti”.

SAD su, navodno, sve više zabrinute zbog širenja sukoba izvan Gaze i uvlačenja libanske grupe Hezbolah, koja ima bliske veze sa Iranom.

Osim toga, iako Vašington želi da vojna infrastruktura Hamasa u Gazi bude uništena, zahtijeva da se ograniče civilni gubici i spriječi eskalacija sukoba koja bi mogla da unese metež u cijeli region, piše “Raša tudej”.

Moskva: Usvajanje ruske rezolucije spriječilo bi napad na bolnicu

Raketni udar na arapsku bolnicu “Al Ahli” u gradu Gazi mogao je biti spriječen da je Savjet bezbjednosti UN usvojio ruski nacrt rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se podsjeća da je Savjet bezbjednosti UN u ponedjeljak, 16. oktobra, odbacio ruski nacrt rezolucije.

-Da je Savjet bezbjednosti UN usvojio ruski nacrt za humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze 16. oktobra, onda se možda mogao izbjeći tragični raketni napad na bolnički kompleks ''Al Ahli'' - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je ranije da je projektil u utorak, 17. oktobra, pogodio bolnicu “Al Ahli” u tom gradu, izazvavši ogromnu eksploziju u kojoj je poginulo gotovo 500 ljudi, podsjeća TASS.

Palestinska grupa Hamas okrivila je izraelske snage za ovaj napad. Izraelske odbrambene snage saopštile su da je bolnica, zapravo, pogođena usljed neuspjelog lansiranja rakete sa položaja palestinskog pokreta “Islamski džihad”.

UNRWA: Gaza postala paklena rupa, ističe vrijeme za civile

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je danas da je Gaza u posljednjih nekoliko dana postala “paklena rupa”, kao i da ističe vrijeme za civile u toj oblasti.

Portparolka UNRWA Džulijet Tuma je pozvala da se prestane sa opsadom Gaze jer je civilima humanitarna pomoć potrebna odmah.

-Vrijeme ističe. Prošle su skoro dvije nedjelje. Dvije veoma duge nedjelje UNRWA nije bila u mogućnosti da unese pomoć u Gazu - rekla je ona za BBC.

Dodala je da sat otkucava i da ne zna kada će biti otvoren granični prelaz Rafa preko kog bi trebalo da stigne humanitarna pomoć iz Egipta.

Na pitanje šta će se učiniti da humanitarna pomoć ne stigne do Hamasa, Tuma je rekla da UNRNjA ima “strogu kontrolu i sisteme praćenja”. “Mi to radimo decenijama”, poručila je portparolka Agencije Ujedinjenih nacija. 

Palestinci: U napadu na Zapadnoj obali ubijeno 13 osoba, uključujući petoro djece

Najmanje 13 osoba, uključujući petoro djece, ubijeno je u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

-Izrealski okupatori su izvršili masakr u izbjegličkom kampu Nur Šams u Tulkarmu - navodi se u saopštenju, prenosi CNN. Palestinski mediji su objavili da su se izraelske snage jutros povukle iz izbjegličkog kampa.

Izvršni direktor Egipatske banke hrane: Bombe padaju svaki minut na prelazu Rafa

Izvršni direktor Egipatske banke hrane Ali Mohsen Sarhan izjavio je danas da na graničnom prelazu Rafa, gdje se očekuje otvaranje humanitarnog koridora između Egipta i juga palestinske oblasti Gaze, bombe padaju svaki minut.

-Ono što nas sprečava da uđemo je izraelsko bombardovanje. Stacionirani smo na granici već osam dana i bombe padaju svakog minuta -, rekao je Sarhan za Bi-Si-Si.

On je rekao da je izraelska vojska bombardovala “čak i pustoš u kojoj nema životinja ni ljudi”.

-Spremni smo da uđemo, ali egipatske vlasti neće da nas puste unutra, osim ako ne mogu da garantuju da nećemo odmah biti ubijeni - dodao je.

Čelnik Hamasa upozorio: Napadi na Gazu mogli bi se pretvoriti u regionalni rat

Šef Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Hanijeh upozorio je da bi izraelski napadi na Gazu mogli prerasti u regionalni rat, javlja Anadolija.

U videosnimci koju je objavio, Hanijeh je ocijenio sukobe s Izraelom i politička zbivanja u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu.

Podsjetivši da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i neke evropske zemlje posjetile Izrael radi moralne podrške, Haniyeh je ustvrdio da uprkos svim tim naporima administracija iz Vašingtona nije bila uspješna u “pružanju regionalne i međunarodne podrške Izraelu u vezi s napadima na Gazu i u pridobijanju Arapa da prihvate deportaciju”.

Napominjući da je uprkos svim pritiscima stav arapskih i islamskih zemalja prema deportaciji Palestinaca vrlo jasan, Hanijeh je kazao da je to naglašeno i na sastancima Savjeta za saradnju u Zalivu (GCC), Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i Arapske lige.

Pohvalivši stav Arapa i islamskih zemalja, posebno Egipta, protiv deportacije, Hanijeh je pozvao na podršku tom stavu.

Hanijeh je izjavio da američka administracija nije bila uspješna u eliminisanju drugih frontova i uvjeravanju ljudi u izraelske laži.

Čelnik Hamasa je istaknuo kako su “upozorili da bi se, ako se ti brutalni napadi, razaranje i krvoproliće protiv Gaze nastave, ovo moglo pretvoriti u regionalni rat”.

Navodeći da su se proteklih dana sastali s brojnim zvaničnicima iz arapskog i islamskog svijeta, Hanijeh je kazao da su na tim sastancima “izjavili da je rješenje jedino moguće okončanjem okupacije i uspostavom nezavisne palestinske države sa Jerusalimom kao glavnim gradom, te da se okupacionim komandantima sudi za njihove zločine”.

Hanijeh je pozvao palestinski narod te arapski i islamski svijet da u petak izađu na ulice uz slogan “Stop napadima na Gazu, ne deportaciji i alternativnoj domovini”.

IDF naredio evakuaciju stanovništva iz Kirjat Šmone u blizini granice sa Libanom

Izrael je naredio evakuaciju stanovnika Kirjat Šmone, grada u blizini granice sa Libanom, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

U Kirjat Šmoni živi nešto više od 20.000 ljudi i nalazi se dva kilometra od granične ograde, preneo je Rojters.

Izraelsko Ministarstvo odbrane i izraelska vojska (IDF) saopštili su da će stanovnike evakuisati u pansione koje subvencioniše država, prenosi Tajms of Izrael.

Evakuacija dolazi nakon ponovljenih raketnih napada libanske militantne grupe Hezbolah i drugih frakcija na sjever Izraela. Juče su u raketnom napadu na Kirjat Šmonu ranjene tri osobe. Ranije ove nedjelje, Nacionalna uprava izraelskog Ministarstva za vanredne situacije saopštila je da je počela da radi na evakuaciji svih zajednica u krugu od dva kilometra od granice sa Libanom.

Kan: Abas odbio da razgovara s Bajdenom

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas odbio je da razgovara telefonom sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom tokom posjete američkog predsjednika Izraelu u srijedu, javila je jutros izraelska TV stanica Kan.

Pozivajući se na neimenovani palestinski izvor u Ramali, na Zapadnoj obali, gdje je sjedište Palestinske uprave, TV Kan je navela da su iz Bajdenove administracije pokušali da organizuju telefonski razgovor dvojice lidera, ali da je Abas odbio zahtjev. Ipak su američki i timovi Palestinske uprave ostali u kontaktu, iako je Abas veoma ljut zbog američke podrške Izraelu u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas i takođe je otkazao očekivani sastanak s Bajdenom i arapskim liderima na nedavnom samitu u Jordanu. 

Gaza: Bombardovana pravoslavna crkva, ima povrijeđenih i stradalih

Palestinske vlasti saopštile su da je u gradu Gaza bombardovana grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija u kojoj su se nalazili raseljeni Palestinci.

Generalni direktor bolnice Šifa Muhame Abu Selmija rekao je da desetine ljudi povrijeđeno, ali da ne može da navede tačan broj mrtvih jer su pojedina tijela još uvijek pod ruševinama, prenosi AP.

Palestinske vlasti su navele da je za eksploziju odgovoran izraelski vazdušni napad.

Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu osudila je napad i dodala da "neće napustiti svoju vjersku i humanitarnu dužnost" da pruži pomoć.

Jedan od preživelih je rekao za Al Džaziru da izraelska vojska nije prethodno poslala upozorenje.

Crkva Svetog Porfirija se nalazi u dijelu El Zajtun u starom dijelu Gaze, a u 7. vijeku je postala džamija, prije nego što je nova crkva izgrađena u 12. vijeku tokom krstaških ratova.

Blumberg: Bajden oblikuje planove Izraela o kopnenoj invaziji na Pojas Gaze

Sjedinjene Američke Države dijele cilj Izraela koji želi da uništi vojnu infrastrukturu palestinske militantne grupe Hamasa u Gazi, što je moguće samo uz kopnenu invaziju, međutim uticaj Vašingtona već oblikuje način na koji će taj napad biti izveden, piše Blumberg.

Tri neimenovana izraelska zvaničnika kažu da su uloga i uticaj SAD u ratu protiv Hamasa dublji i intenzivniji od bilo kojeg koji je Vašington imao u prošlosti.

Vašington je zabrinut da bi izraelska invazija mogla da privuče libanski Hezbolah koji ima podršku Irana, što bi moglo da otvori drugi front i izazove širenje sukoba koji bi uništio napore adminstracije Džozefa Bajdena da stabilizuje region sklapanjem mirovnih sporazuma između Izraela i ključnih arapskih zemalja.

-Predsjednik Bajden je fokusiran na smanjenje šanse da se ovaj rat proširi na drugi front. To je njegov glavni cilj - rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

Iako su Sjedinjene Države poslale dvije grupe nosača aviona u istočni Mediteran i stavile trupe u stanje pripravnosti, Bajden i drugi američki zvaničnici ističu da je važno ograničiti civilne žrtve.

-Bajden želi da Hamas bude poražen, ali on takođe želi da zadrži strateške saveze i mirovne sporazume između Izraela i arapskih zemalja i da ih proširi, kako bi produbio američko vođstvo na Bliskom istoku - rekao je bivši zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilead.

Bivši izraelski ambasador u Vašingtonu Majk Oren rekao je da Bajden podstiče Izrael da bude oprezniji i ukoliko bude ušao u Gazu i kad odgovara na napade Hezbolaha iz Libana.

Pojedini stručnjaci smatraju da će Izrael vjerovatno poslati specijalizovane snage, uz podršku redovnih trupa i vazdušnu podršku, da idu od vrata do vrata kako bi eliminisale ili zarobile lidere Hamasa.

Većina Izraelaca: Netanijahu da preuzme odgovornost za neuspjehe 7. oktobra

Ogromna većina Izraelaca vjeruje da premijer Benjamin Netanijahu treba javno da prihvati odgovornost za neuspjehe koji su doveli do napada palestinske miltantne grupe Hamasa 7. oktobra, pokazuje istraživanje javnog mnjenja lista "Maariv", prenosi Tajms of Izrael.

Oko 80 odsto ispitanika kaže da bi Netanijahu trebalo da slijedi primjer šefova izraelske vojske i bezbjednosne agencije Šin Bet, kao i ministra odbrane i finansija koji su već preuzeli odgovornost.

To uključuje 69 odsto onih koji su na prošlogodišnjim izborima glasali za Likud, Netanijahuovu stranku, dok samo osam odsto ispitanika smatra da premijer ne bi trebalo da preuzme odgovornost.

Na pitanje ko bi trebalo da bude premijer, 49 odsto je izabralo lidera stranke Nacionalno jedinstvo Benija Ganca, a samo 28 odsto Netanijahua.

Što se tiče rata u Pojasu Gaze, 65 odsto Izraelaca podržava kopnenu ofanzivu, dok se 21 odsto protivi tome. Pored toga, 51 odsto podržava vojnu operaciju velikih razmjera na sjevernom frontu nakon sve većih sukoba sa militantima Hamasa i Hezbolaha u Libanu, dok 30 odsto želi ograničenu operaciju. Istraživanje sprovedeno 18. i 19. oktobra među 510 ispitanika koji predstavljaju reprezentativni uzorak odraslih Izraelaca.

Egipatske prorežimske partije pozvale na proteste podrške Palestincima

Egipatske prodržavne partije i institucije pozvale su na proteste širom Egipta u znak podrške Palestincima i stavu predsjednika Abdel-Fataha al-Sisija da se ne dozvoli raseljavanje stanovništva Gaze u Egipat.

Savez političkih partija koje podržavaju vlast izrazio je podršku Sisijevim izjavama i rekao da su dobili dozvole za organizovanje demonstracija na određenim lokacijama širom Egipta, prenosi Si-En-En.

-Ako se svede na traženje od Egipćana da izađu na ulice da izraze svoje odbijanje ove ideje, vidjećete milione Egipćana koji podržavaju egipatsku poziciju - rekao je Sisi u srijedu tokom zajedničke konferencije sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Ako dođe do demonstracija, to će biti prvi masovni protesti koje je odobrila vlada u Egiptu otkako je Sisi preuzeo vlast.

Na nekoliko egipatskih univerziteta ove sedmice već su organizovane manje demonstracije, u znak podrške Sisijevim stavovima. U Egiptu već živi oko dva miliona palestinskih izbeglica. Sisi je prošle nedjelje rekao da njegova zemlja pokušava da pomogne Palestincima u granicama svojih kapaciteta. (Kraj)

Kina spremna da radi sa Rusijom na smirivanju krize na Bliskom istoku

Kina je spremna da održi komunikaciju i koordinaciju sa Rusijom kako bi se smirila kriza na Bliskom istoku, rekao je specijalni izaslanik te zemlje za Bliski istok Džaj Džun.

-Kina i Rusija dele isti stav o palestinskom pitanju - rekao je Džaj nakon sastanka sa ruskim specijalnim izaslanikom za Bliski istok u Dohi, prenosi Rojters.

On je naveo da je Kina zabrinuta zbog humanitarne krize, kao i da je spremna da igra “pozitivnu ulogu u nastavku palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora”.

Dodao je da je Peking spreman i da pomogne kako bi se došlo do “istinske implementacije” rješenja o dve države

Libanska vojska: U pucnjavi u blizini izraelske granice ubijen novinar

Libanska vojska saopštila je danas da je u pucnjavi u blizini izraelske granice na jugu zemlje ubijen novinar, a za ubistvo smatraju odgovornom izraelsku vojsku.

Izraelska vojska kaže da su njene snage gađale infrastrukturu libanske militantne organizacije Hezbolah i pogodile tri osobe koje su pokušale da ispale protivtenkovske rakete na Izrael.

Što se tiče optužbi libanske vojske za ubistvo novinara, kažu da istražuju slučaj, prenio je Rojters.

Hezbolah je potvrdio da je ispalio rakete na izraelske položaje u selu Manara, na šta su Izraelci odgovorili granatiranjem. Portparol mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL) Andrea Tenenti rekao je da je jedan civil ubijen u pucnjavi.

-Libanska vojska je zatražila našu pomoć za sedam ljudi koji su zaglavljeni u blizini granice tokom žestoke razmene vatre. Kontaktirali smo sa izraelskom vojskom da zamolimo da prekine vatru i tako spase pomenutih sedam. Nažalost, jedna osoba je izgubila život tokom incidenta, odnosno pucnjave koja se dogodila, dok su ostali spaseni- rekao je Tenenti.

Libanska vojska tvrdi da je riječ o sedam medijskih radnika u koje su izraelski vojnici uperili mitraljeze i ubili jednu osobu, a drugu ranili. Međutim, nisu otkrili svoj identitet. Tragedija se dogodila nedjelju dana nakon što je novinar Rojtersa ubijen, a nekoliko drugih ranjeno, takođe u južnom Libanu.

CNN: Prelaz Rafa između Egipta i Gaze ipak neće biti otvoren danas

Uprkos očekivanjima da bi granica između Egipta i Pojasa Gaze mogla danas da bude otvorena kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći, prelaz Rafa će ipak ostati zatvoren, objavio je danas CNN, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

-Ne bih dao novac na te kamione koji bi danas trebalo da prođu granicu - rekao je jedan od njih, dodavši da je situacija nestabilna.

Američki zvaničnici kažu da su potrebne popravke na putevima na egipatskoj strani, kao i da postoji zabrinutost oko toga da bi isporuke mogle da budu jednokratne.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za istočni Mediteran Ričard Brenan rekao je za CNN da je “apsolutni maraton” slanje pomoći u Pojas Gaze, dodavši da postoji mnogo toga što treba uraditi kako bi se ta operacija pokrenula.

Mediji su ranije objavili da je planirano da danas iz Egipta u Gazu uđe 20 kamiona, prvi put od početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Iz kabineta izraelskog premijera u srijedu je saopšteno da Izrael neće spriječiti isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz Egipta, dokle god su u pitanju samo hrana, voda i lijekovi za civilno stanovništvo i sve dok pomoć ne bude završila u rukama Hamasa.

Austrija: Zakazan hitan sastanak kriznog kabineta zbog rata na Bliskom istoku

Austrijski kancelar Karl Nehamer i vicekancelar Verner Kogler sazvali su za danas hitan sastanak kriznog kabineta savezne vlade zbog situacije na Bliskom istoku gdje je izbio rat palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

Na sastanku će se razgovarati o trenutnoj situaciji, Hamasov teroristički napad na Izrael i posljedice koje proizilaze iz toga, što uključuje i posljedice po bezbjednosnu situaciju u Austriji, prenosi javni servis ORF.

Vanrednom sastanku će ispred vlade, pored kancelara i vicekancelara, prisustvovati ministar unutrašnjih poslova, ministar odbrane i ministar spoljnih poslova. Oni će se sastati u situacionom centru Ministarstva odbrane, gdje će ih načelnici obaveštajnih službi informisati o bezbednosnoj situaciji.

Fon der Lajen: Realan rizik da se sukob Izraela i Hamasa prelije na region

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je  da postoji ''realan rizik'' od prelivanja sukoba između palestinske militantne grupe Hamas i Izralea na čitav region.

-Vidjeli smo arapske ulice ispunjene bijesom širom regiona. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran - rekla je ona tokom obraćanja na Hadson institutu u Vašingtonu, prenosi Gardijan.

Ranije juče Fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sastali su se sa dvostranačkom delegacijom američkog Senata, uoči samita EU-SAD.

IDF navodno ubile jednog od vođa Hamasa u napadu na Pojas Gaze

Izraelske odbrabene snage (IDF) saopštile su sinoć da su ubile pripadnika specijalne pomorske jedinice palestinske grupe Hamas u napadu na Pojas Gaze.

IDF je takođe saopštio da je reč o Mamduhu Šalabiji, koji je navodno ubijen u napadu borbenih aviona i mornarice na komandni centar Hamasa u Gazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze saopštilo je da je nekoliko raseljenih ljudi koji su se sakrili u crkveni kompleks u Pojasu Gaze ubijeno i povrijeđeno tokom izraelskih napada.

-'U napadu je bilo velikog broja mučki ubijenih i povrijeđenih u kompleksu grčke pravoslavne crkve- navodi Ministarstvo.

Pentagon: Presretnuti projektili potencijalno ispaljeni na Izrael

Projektili koje je ranije danas presreo američki ratni brod USS ''Karni'' u blizini Jemena i za koje se vjeruje da su ih ispalili pripadnici šiitske militantne grupe Huti, bili su potencijalno ispaljeni ka Izraelu, izjavio je portparol Pentagona Pet Rajder.

-Ne možemo sa sigurnošću reći šta su ove rakete i bespilotne letjelice ciljale, ali su lansirane iz sjevernog Jemena i letjele su duž Crvenog mora, potencijalno ka ciljevima u Izraelu - rekao je Rajder i dodao da su projektili oboreni jer su predstavljali potencijalnu prijetnju.

On je istakao da su SAD spremne da učine sve što je potrebno ''da zaštite partnere i interese u regionu'' i dodao da se još uvijek procjenjuje šta je bila meta projektila.

Pozivajući se na dvojicu neimenovanih američkih zavničnika, Si-En-En je ranije danas prenio da je ''USS Karni'' presreo više projektila u blizini Jemena.

Jedan od zvaničnika je rekao da su projektile ispalili pripadnici šiitske militantne grupe Huti, koju podržava Iran, a koja je uključena u tekući sukob u Jemenu, a drugi zvaničnik je naveo da su presretnuta dva ili tri projektila.

Obojica su rekla da nije jasno šta su rakete ciljale, i kao jedinu mogućnost naveli sam američki ratni brod.

CPJ: Najmanje 21 novinar ubijen od početka rata Hamasa i Izraela

Najmanje 21 novinar ubijen je od početka sukoba palestinske militantne grupe Hamas i Izraela 7. oktobra, a još osam njih je povrijeđeno, troje nestalo ili pritvoreno, saopšteno je danas iz američke neprofitne organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana