IAEA se oglasila nakon požara u nuklearki Zaporožje

Tanjug
IAEA se oglasila nakon požara u nuklearki Zaporožje

BEČ  - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da nema prijetnji po nuklearnu bezbjednost nakon što je u nuklearnoj elektrani u Zaporožju u Ukrajini došlo do požara nakon napada dronom na to postrojenje.

U međuvremenu, požar je ugašen.

Grosi je naveo da je u napadu dronom oštećen rashladni toranj nuklearke, ali nije naveo koja je strana odgovorna za taj napad, prenijela je agencija RIA Novosti.

-Ovi nepromišljeni napadi povećavaju rizik od nuklearne nesreće. Moraju da prestanu sada -naveo je Grosi u saopštenju.

 Grosi je takođe rekao da misija IAEA u nuklearki zahtijeva hitan pristup oštećenom rashladnom tornju da bi se procijenila šteta.

U izjavi objavljenoj na sajtu IAEA, Grosi je ukazao da svaka vojna akcija usmjerena na nuklearno postrojenje u Zaporožju predstavlja jasno kršenje "pet specifičnih principa za zaštitu lokacije" koje je uspostavio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u maju 2023.godine.              

Prethodno je ruska državna korporacija "Rosatom" saopštila da je rashladni toranj nuklearke u Zaporožju ozbiljno oštećen nakon dva direktna udara ukrajinskih dronova, što je izazvalo požar koji su ugasile snage Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

"Rosatom" je naveo da će opasnost od urušavanja konstrukcije procijeniti stručnjaci kada situacija to bude dozvolila.

Korporacija je napade ukrajinskih dronova nazvala "nuklearnim terorizmom".

Direktorka za komunikacije nuklearne elektrane Evgenija Jašina ranije je izjavila za RIA Novosti da će stručnjaci IAEA biti obaviješteni o posljedicama napada Oružanih snaga Ukrajine na NE Zaporožje koji je izazvao požar u oblasti rashladnih tornjeva čim to uslovi bezbjednosti dozvole.

Pres služba nuklearke je takođe ranije saopštila da požar ni na koji način nije uticao na rad postrojenja i da nije povećan nivo radijacije.

Grosi je 2023. godine predložio da Savjet bezbjednosti UN podrži pet principa za osiguravanje bezbjednosti nuklearne elektrane u Zaporožju, a to su: ne dozvoliti napade na elektranu, ne raspoređivati u nuklearki teško naoružanje i vojno osoblje koje bi moglo da se koristi za napade, ne ugrožavati snabdijevanje postrojenja električnom energijom, obezbijediti zaštitu svih struktura i sistema, kao i ne preduzimati nikakve radnje koje narušavaju ove principe.

Ukrajinska strana je optužila Ruse da su zapalili gume oko elektrane i izazvali požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana