I Slovačka želi zakon o NVO, Evropska komisija se snažno protivi

Srna
I Slovačka želi zakon o NVO, Evropska komisija se snažno protivi

BRISEL - Evropska komisija upozorila je Slovačku da će odmah preduzeti pravne mjere ako Bratislava podrži prijedlog zakona koji zahtijeva od nevladinih organizacija, koje dobijaju sredstva iz inostranstva, da sebe etiketiraju kao "organizacije sa stranom podrškom".

"Bila sam u Bratislavi i bila sam vrlo jasna. Ukoliko slijedite mađarski primjer po pitanju zakona o NVO, odmah ćemo pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja prava EU", rekla je potpredsjednik Evropske komisije Vera Jourova uoči objavljivanja godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava.

Mađarska je 2017. usvojila sličan zakon o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, ali ga je ukinula 2021. nakon što ga je Evropski sud pravde proglasio nezakonitim.

Evropska komisija se bori protiv Mađarske oko pitanja vladavine prava i zadržava sredstva EU. Budimpešta je, takođe, "uznemirila" svoje partnere iz EU na početku svog šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja EU "mirovnom misijom" premijera Viktora Orbana koja je uključivala razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Slične pravne "bitke" sa Poljskom okončane su poslije promjene vlasti prošle godine.

Vlada Slovačke pod premijerom Robertom Ficom preuzela je vlast prošle godine i suočila se sa kritikama opozicije zbog izmjena krivičnog zakona, rekonstrukcije javnog emitera, ukidanja državne vojne pomoći Ukrajini i približavanja spoljne politike Rusiji.

Fico je u izjavi nakon godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava rekao da je primio na znanje njene preporuke i da će relevantna ministarstva voditi dijalog sa Komisijom.

On je dodao da kritike stižu zbog neslaganja oko spoljnopolitičkih pitanja gdje Komisija traži "poslušnost".

Izvještaj o vladavini prava pokriva pravosudni sistem, korupciju, slobodu medija,kao i civilno društvo. U izvještaju se, takođe, nude neobavezujuće preporuke za svih 27 članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana