Huti traže više iranskog oružja kako bi pojačali napade u Crvenom moru

Tanjug
Huti traže više iranskog oružja kako bi pojačali napade u Crvenom moru

KAIRO- Jemenski, pro-iranski pobunjenici Huti traže više iranskog oružja kako bi pojačali napade u Crvenom moru, pokazuju američki obavještajni podaci.

Nedavni obavještajni podaci koje su prikupile SAD i druge zapadne zemlje ukazuju na to da Huti traže još oružja od Teherana, što izaziva zabrinutost da je ova militantna grupa odlučna da nastavi napade na brodove u Crvenom moru i da prijeti da izazove širenje sukoba na Bliskom istok, prenosi portal Politiko. Američki zvaničnici su najmanje mjesec dana analizirali informacije o planiranju Huta za intenziviranje napade, uključujući pokušaje da nabave dodatno oružje potrebno za lansiranje raketnih projektila na teretne brodove.

Obavještajni podaci takođe ukazuju da bi ova jemenska grupa mogla da pokuša da napadne zapadne snage stacionirane u regionu. Međutim, nije jasno da li su nedavni udari SAD na položaje Huta u Jemenu promijenili planove ove pobunjeničke grupe o izvođenju ovakvih napada.

Predsjednik SAD Džozef Bajden priznao je da napadi koje predvode SAD protiv ove jemenske grupe nisu uspjeli da zaustave napade na komercijalne brodove.

On je obećao da će SAD nastaviti sa udarima na lokacije Huta u Jemenu kako bi se uništila vojna sposobnost pobunjenika i "slomila njihova volja".

Američke mornaričke foke presrele su ovog mjeseca jednu pošiljku oružja koja je bila namijenjena Hutima. U toj akciji je zaplijenjen mali čamac koji je prevozio komponente za krstareće i balističke projektila iranske proizvodnje.

Međutim, ova misija je imala visoku cijenu jer su dva pripadnika jedinice mornaričkih foka nestala dok su pokušavali da se ukrcaju na čamac. Njihov nestanak je prijavljen 11. januara u blizini obale Somalije, navodi se u saopštenju Centralne komande američke američke vojske objavljenom ranije na platformi Iks (Tviter).

Američka vojska je u nedjelju obustavila potragu a za dvojicom nestalih pripadnika jedinice mornaričkih foka i proglasila ih stradalima u akciji, prenio je ranije Rojters. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana