Huti gađali brod pod zastavom SAD

Tanjug
Huti gađali brod pod zastavom SAD

SANA - Jemenska militantna grupa Huti saopštila je danas da je gađala brod ''Maersk Sentosa'' u Arapskom moru, koristeći nekoliko balističkih i krilnih projektila.

''Američki brod Maersk Sentosa gađan je u Arapskom moru od strane pomorskih snaga i raketnih snaga (Huta) u zajedničkoj operaciji“, rekao je Jahja Sarea, vojni portparol jemenske grupe, u televizijskom govoru.

Sarea je dodao da je grupa gađala brod ''Marathopolis'' u Arapskom moru i brod MSC ''Patnaree'' u Adenskom zalivu sa više dronova.

Ranije u danas, brodska kompanija Maersk saopštila je da je jedno od njenih plovila, ''Maersk Sentosa'', prijavilo da je gađan letećim objektom na sjeveru Adenskog zaliva.

Kompanija Maersk je za Rojters saopštila da nije prijavljeno da je bilo povrijeđenih članova posade niti štete na brodu ili teretu.

Portparol kompanije sa sjedištem u Kopenhagenu rekao je da je brod u pitanju jedno od njenih plovila pod zastavom SAD koji plovi za podružnicu Maersk-a.

Istovremeno, Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO) navela je da je kapetan neimenovanog trgovačkog broda prijavio eksploziju u blizini broda oko 180 nautičkih milja istočno od jemenskog Ništuna.

UKMTO je dodao da su brod i njegova posada bezbjedni. 

Militanti Huti od novembra napadaju na brodove u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandab i Adenskom zalivu iz, kako tvrde, solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana