Holivudske zvijezde traže globalno nuklearno razoružavanje

Tanjug
Holivudske zvijezde traže globalno nuklearno razoružavanje

LOS ANĐELES - Velike holivudske zvijezde, među kojima su Džulijan Mur, Džejn Fonda i Ema Tompson, priključile su se svojim potpisima otvorenom pismu u kojem se od svjetskih lidera zahtijeva globalno nuklearno razoružavanje.

Predviđa se da će ovoga vikenda tokom dodjele „Oskara“ u Los Anđelesu dominirati biografski film "Openhajmer" Kristofera Nolana, koji govori o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu, zbog čega je koalicija poznatih glumaca i aktivista odlučila da edukuju ljude o sadašnjoj nuklearnoj opasnosti koja prijeti svijetu u kojem živimo, prenosi londonski Gardijan.

U pismu se podsjeća da 13.000 komada nuklearnog oružja, oko 80 puta moćnijeg od onog kojim su uništeni Hirošima i Nagasaki 1945. godine, drži devet zemalja, nuklearnih sila.

-Kao umjetnici želimo da podignemo svoj glas i da podsjetimo ljude da Openhajmer jeste dio istorije, ali nuklearno oružje nije. U vrijeme velike neizvjesnosti, čak i jedno nuklearno oružje – na kopnu, u moru, u vazduhu ili u svemiru – jeste previše - navodi se između ostalog u otvorenom pismu holivudskih zvijezda koje zahtuhevaju denuklearizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana