Holandski teretni brodovi neće ploviti Crvenim morem zbog napada Huta

Tanjug
Holandski teretni brodovi neće ploviti Crvenim morem zbog napada Huta

AMSTERDAM  - Holandski teretni brodovi, za sada, neće ploviti kroz Crveno more jer, kako tvrde nadležni, jemenski pobunjenici Huti raketama i bespilotnim letjelicama napadaju svaki brod koji naiđe.

Anet Koster iz Kraljevskog udruženja holandskih brodovlasnika (KVNR) kaže da je vezu sa Izraelom "teško pronaći ili da ona uopšte ne postoji", što, tvrdi, situaciju čini još komplikovanijom.

Brodovi koji su već na Crvenom moru nemaju drugog izbora osim da nastave da plove, rekla je Koster, ali brodovi koji još uvijek mogu da biraju, idu dugim putem, oko Afrike.

Umjesto kroz Crveno more, brodovi koji putuju u Aziju promorani su da plove 10 do 15 dana duže, oko Afrike, pošto su jemenski Huti, nagovijestili da će nastaviti sa napadima na brodove sve dok Izrael ne pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze, prenosi NL Tajms.

Kraljevsko udruženje holandskih brodovlasnika pridružilo se svojim međunarodnim kolegama u zalaganju za uvođenje vojne pratnje u Crvenom moru.

Jemenski Huti, u početku su, u napadima za koje tvrde da predstavljaju odgovor na izraelsku odmazdu na Gazu, ciljali samo brodove koji su bili povezani sa Izraelom, međutim, u posljednjih nekoliko dana, na meti su se našli i brodovi koji plove pod zastavama drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana