Holandija izbjeglicama ukida stalni boravak

Srna
Holandija izbjeglicama ukida stalni boravak

AMSTERDAM - Holandska vlada planira da izbjeglicama ukine dozvole za stalni boravak, koje će sada važiti tri godine, izjavio je Gert Vilders, lider Partije za slobodu (PVV), koja je dio vladajuće koalicije u Holandiji.

"Prvi put ćemo zapravo biti oštriji prema Sirijcima, najvećoj grupi tražilaca azila u Holandiji. Sirijcima iz sigurnih dijelova te zemlje ovdje će biti uskraćena dozvola i moraće da se vrate u Siriju", rekao je Vilders.

Pored toga, kako je naveo, oni bez boravišne dozvole ili sa zahtjevima za azil u drugim zemljama biće deportovani u susjednu Njemačku i Belgiju, a u planu je i da se ograniči procedura spajanja porodica.

"Holandija će uvesti kontrole na unutrašnjoj granici od kraja novembra", rekao je Vilders, opisujući novi paket migracionih propisa kao "najstroži u istoriji".

Vilders je rekao da se holandska koaliciona vlada dogovorila o novim mjerama za pooštravanje politike azila poslije rasprave koja je trajala nekoliko sedmica.

"Dozvole boravka više neće važiti zauvijek, već se izdaju privremeno na tri godine", rekao je Vilders u video poruci na platformi "Iks".

Holandska vlada prvobitno je planirala da proglasi vanredno stanje u zemlji što bi omogućilo pooštravanje pravila o azilu, ali se kasnije odlučilo za izradu redovnog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana