Holandija: Bezbjednost seksualnih radnica pod lupom nadležnih

Tanjug
Foto: Ilustracija

AMSTERDAM - Nadzorno tijelo za zaštitu privatnosti istražuje sajt za pregled seksualnih usluga zbog zabrinutosti za bezbjednost seksualnih radnica koje upozoravaju da se osjećaju ugroženo.

U pitanju su veb-sajtovi kao što su GirlsRivju i Hoockers.nl na kojima klijenti-korisnici objavljuju "recenzije" i dijele svoja iskustva o seksualnim radnicima, prenosi dnevnik "NL tajms".

Međutim, platforma za pregled seksualnih usluga se sve više zloupotrebljava za dijeljenje privatnih podataka seksualnih radnica i širenje neistina koje imaju trajan uticaj na njihovu bezbjednost.

 Da bi skrenuli pažnju na ovaj ozbiljan problem, desetine seksualnih radnica pobunile su se u centrima za podršku koje subvencioniše država.

S obzirom da se u ovom slučaju radi i o kršenju zaštite ličnih podataka, uprava za lične podatke (AP) je takođe intervenisala i pokrenula istragu nakon više desetina pritužbi.

Prema tvrdnjama pet seksualnih radnica, platforma GirlsRivju predstavlja veliki bezbjednosni rizik jer korisnici mogu da dijele informacije o lokacijama i pseudonimima seksualnih radnika.

Pored toga, administratori veb stranica ne intervenišu kada se objavljuju i dijele neistine o seksualnim radnicama.

Na primjer, korisnici seksualnih usluga tvrde da je bezbijedno praktikovati seks bez zaštite sa određenim seksualnim radnicima ili objavljuju da neke vole grubosti i da sa njima treba "čvrsto postupati".

Nakon takvih objava targetirane seksualne radnice se suočavaju sa muškarcima koji zahtijevaju takve ekstremne usluge i ljute se kada to ne dobiju, što predstavlja značajan bezbjednosni rizik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana