Hofman: Slanje borbenih aviona ne dolazi u obzir

Srna
Hofman: Slanje borbenih aviona ne dolazi u obzir

BERLIN - Stav njemačke Vlade da ne isporuči Ukrajini borbene avione ostaje nepromijenjen i svako spekulisanje o tome nije na mjestu, saopštila je danas portparol Vlade Kristijana Hofman.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da Kijev očekuje da će u bliskoj budućnosti dobiti borbene avione sa Zapada i da će ukrajinskim pilotima biti potrebno najmanje šest mjeseci da nauče kako da njima upravljaju. Međutim, njemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su prošle sedmice da Njemačka ne planira da šalje ratne avione u Ukrajinu.

- Savezni kancelar je već govorio o ovoj temi u parlamentu prošle sedmice. Takođe je juče tokom svog puta u Južnu Ameriku rekao da je o ovoj temi sve već rečeno i da borbeni avioni ne dolaze u obzir - rekla je Hofmanova novinarima i dodala da stav koji je zacrtao Šolc “ostaje nepromijenjen”.

Ona je, takođe, odbacila spekulacije da postoji “neka vrsta konkurencije” među zapadnim zemljama u količini vojne pomoći pružene Ukrajini, rekavši da je to “nepotrebna debata u ovom trenutku”.

- Odluku o tenkovima žleopardž donijeli smo tek prošle nedjelje. Sada smo u procesu implementacije logistike i obuke i to su pitanja koja su sada u fokusu i koja prije svega moraju da se riješe - naglasila je Hofmanova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana