Hjuman Rajts Voč: Ukrajinci pobili civile u Izjumu

GS
Hjuman Rajts Voč: Ukrajinci pobili civile u Izjumu

Prilikom napada ukrajinskih snaga raketama sa kasetnom municijom, u Izjumu u Harkovskoj oblasti 2022. godine poginuli su civili.

Ovo je za Sputnjik rekla izvršni direktor Odeljenja za naoružanje međunarodne nevladine organizacije "Hjuman rajts voč" .

"To smo otkrili nakon što su Rusi otišli. Naši istražitelji su otišli tamo da proučavaju ratne zločine i zverstva. Svuda su videli ostatke kasetne municije. Rečeno im je iz kog pravca je gađano i mi smo utvrdili da su to bile ukrajinske snage", kazala je Vorhem, istakavši da je organizacija prikupila detaljna svedočenja o civilima koji su ubijeni ili ranjeni.

Takođe je podsjetila da je "Hjuman rajts voč" krajem januara objavila objavila izvještaj o situaciji u Izjumu. Tada su aktivisti za ljudska prava pronašli dokaze da je Ukrajina gađala to područje, koje se nalazilo pod kontrolom ruskih snaga, raketama sa kasetnom municijom.

Ranije je stalno predstavništvo Rusije u UN predalo Savetu bezbednosti pismo u kome se navodi da Kijev koristi protivpešadijske mine "lepestok" protiv civila u Donbasu. Pismo je upućeno i generalnom sekretaru UN. Ukrajina je 2005. godine ratifikovala Otavsku konvenciju koja zabranjuje upotrebu, čuvanje i proizvodnju protivpešadijskih mina. Prema tome, Kijev krši svoje međunarodne obaveze.

Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) "lepestok" postavlja se sistemima za daljinsko miniranje. Predstavlja praktično preciznu kopiju američke mine BLU-43/B  Predstavništvo DNR više puta je prijavljivalo da ukrajinske snage u gradovima DNR koriste kasetnu municiju sa minama "lepestok".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana