Hiljade ljudi, uključujući svjetske zvaničnike, prisustvuju sahrani šefa KP Vijetnama

Tanjug
Hiljade ljudi, uključujući svjetske zvaničnike, prisustvuju sahrani šefa KP Vijetnama

HANOJ - Hiljade ljudi, uključujući svjetske zvaničnike, okupile su se danas u glavnom gradu Vijetnama, Hanoju, tokom drugog dana državne sahrane generalnog sekretara Komunističke partije te zemlje Ngujen Fu Tronga, koji je dominirao vijetnamskom politikom više od decenije.

Kovčeg sa telom Tronga, prekriven vijetnamskom zastavom, izložen je u četvrtak u Nacionalnoj pogrebnoj kući u Hanoju, a Trong će biti sahranjen kasnije danas na groblju Mai Dih, posljednjemu počivalištu vojnih heroja i visokih partijskih zvaničnika Vijetnama.

Njegova smrt prošle sedmice označila je početak borbe za vlast unutar partije, koja će se vjerovatno nastaviti do najvažnijeg kongresa vijetnamske Komunističke partije 2026. godine, prenosi AP.

Najviši zvaničnici Komunističke partije odali su počast Trongu, uključujući predsjednika Vijetnama To Lama, koji je preuzeo dužnost privremenog generalnog sekretara partije.

Sahrani će prisustvovati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Jozep Borel, predsjednik kubanske Narodne skupštine Esteban Lazo Ernandes, premijer Južne Koreje Han Duk Su, bivši premijer Kambodže Hun Sen, predsjednica australijskog Senata Sju Lajns.

Očekuje se da će u Hanoju tokom ili posle sahrane Tronga biti i američki državni sekretar Entoni Blinken, glavni politički savjetnik Kine Vang Huning i indijski savjetnik za bezbjednost Ajit Dovala, prenosi Rojters. Trong je preminuo 19. jula u 80. godini zbog teške bolesti i starosti, saopštila je Komunistička partija Vijetnama. Kao lider Komunističke partije, Trong je bio najmoćnija ličnost u zemlji, a na funkciju generalnog sekretara KP izabran je 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana