Herš: Besmislica da je za sabotažu Sjevernog toka kriva proukrajinska grupa

Tanjug
Herš: Besmislica da je za sabotažu Sjevernog toka kriva proukrajinska grupa

VAŠINGTON - Američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš nazvao je besmislicom pisanje "Njujork tajmsa" da je sabotažu Sjevernog toka dirigovala proukrajinska grupa.

Govoreći na skupu nevladinog Odbora za Republiku, on je rekao da zna još o sabotaži Sjevernog toka i da nije sve otkrio, prenio je Tass.

"Ne govorim to javno, ne govorim nikome", rekao je Herš komentarišući izvore svoje istrage.

On je, međutim, istakao da ne veruje da iza sabotaže stoje "ukrajinski disidenti" jer amateri nisu mogli da je izvedu.

"Sve je to bio on", rekao je, Herš pokazujući na američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš je u februaru objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. 

U njegovoj publikaciji se navodi da su tokom NATO vježbi "Baltops" u leto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod gasovoda Sjeverni tok, koji su Norvežani aktivirali tri mjeseca kasnije.

Američki predsjednik Džozef Bajden odlučio je da sabotira Sjeverni tok poslije više od devet mjeseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbjednost, naveo je Herš.

Kao odgovor na zahtjev TASS-a, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijen Votson osudila je verziju koju je Herš predstavio kao "potpuno lažnu i potpunu fikciju".

"Njujork Tajms" je prošle sedmice prenio da novi obavještajni podaci SAD ukazuju da su pro-ukrajinske snage sabotirale Sjeverni tok, dok je londonski "Tajms" prenio da je Zapad prećutao detalje o napadu na Sjeverni tok kako bi zaštitio Ukrajinu, odakle, navodno, dolazi sabotaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana