Haris i Bajden prvi put zajedno na bini od njegovog povlačenja

Tanjug
Haris i Bajden prvi put zajedno na bini od njegovog povlačenja

VAŠINGTON - Potpredsjednica SAD Kamala Haris pridružila se predsjedniku Džou Bajdenu kako bi zajedno predstavili dogovor kojim će se smanjiti cijena deset često korišćenih lijekova u SAD.

To je prvi put da su se pojavili zajedno na nekom javnom skupu, od kada je Haris zamijenila Bajdena kao predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.

-Konačno smo pobijedili velike farmaceutske kompanije - rekao je Bajden.

Njegova administracija je pregovarala i dogovorila smanjenje cijena deset najprodavanijih lekova koje koristi Mediker, sistem državnog osiguranja za starije građane, neke i do 79 odsto.

Dogovor će, kako su najavili, u prvoj godini sprovođenja uštedjeti državi šest milijardi dolara, a 2026. godine uštedjeće običnim građanima više od 1,5 milijardi u troškovima "iz džepa".

Bajden i Haris pokušavaju da uvjere birače da će se njihovi životni troškovi smanjiti poslije nekoliko godina natprosječno velike inflacije, prenosi Glas Amerike.

Zakon o smanjenju inflacije, koji je Bajdenova administracija predložila i koji je usvojen 2022. godine bio je prvi zakon koji je omogućio državi, odnosno Medikeru, da pregovara o cijenama nekih od najskupljih lekova za program koji pokriva 66 miliona Amerikanaca.

Nove cijene će početi da važe 2026. godine.

Amerikanci su ogorčeni zbog visokih cijena i često govore da je to pitanje koje ih najviše zanima uoči predsjedničkih izbora 5. novembra, na kojima se Haris takmiči protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa.

-Cijele svoje karijere radila sam na tome da smanjimo cijenu lijekova i na pozivanju na odgovornost onih koji ih podižu iz lične koristi - izjavila je Haris.

Dodala je da Mediker sada može da upotrijebi moć kolektivnog pregovaranja da dogovori niže cijene lijekova sa velikim farmaceutskim kompanijama.

Glas potpredsjednice Kamale Haris u Senatu, koji je presudio u situaciji sa 50 glasova za i 50 protiv, omogućio je usvajanje zakona koji dozvoljava pregovore o cijenama lekova.

Nijedan republikanac nije podržao taj zakon.

Iako je skup u Merilendu bio zvanični događaj, Bajden je svoje obraćanje okupljenima u sali lokalnog univerziteta pretvorio u govor iz kampanje, navodeći da će Kamala Haris biti "sjajna predsjednica" i kritikujući republikance što ne podržavaju pravo Medikera da pregovara o cijenama lijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana