Hapšenja u Venecueli: Vlasti tvrde da je CIA planirala ubistvo Madura

Tanjug
Hapšenja u Venecueli: Vlasti tvrde da je CIA planirala ubistvo Madura

KARAKAS - Venecuelanski ministar unutrašnjih poslova Diosdado Kabeljo saopštio je da su vlasti uhapsile šest stranih državljana, uključujući pripadnika elitne jedinice za specijalne operacije američke mornarice "Foke", zbog navodne zavjere CIA da destabilizuje tu latinoameričku zemlju.

Kabeljo tvrdi da je cilj CIA da ubije predsjednika Nikolasa Madura, dok je Stejt department negirao ove navode, prenosi "CNN".

Na konferenciji za novinare u subotu, Kabeljo je identifikovao navodnog američkog specijalca kao Vilijama Džozefa Kastanedu Gomesa, rekavši da je on vođa operacije. 

Ministar je naveo i imena još dvojice pritvorenih Amerikanaca - Dejvid Estrelja i Aron Baret Logan.

Kabeljo je dodao da su uhapšena i dvojica španskih državljana, Hose Marija Basoa Valdovinos i Andres Martinez Adasme, kao i Čeh Jan Darmovzal. 

Venecuelanske vlasti su takođe zaplijenile 400 američkih pušaka povezanih sa navodnom zavjerom, rekao je on.

''CIA je na čelu ove operacije. To nas uopšte ne iznenađuje“, rekao je Kabelo na konferenciji za novinare, tvrdeći da je umješan i španski Nacionalni obavještajni centar. 

On je naveo da je operacija imala ''veoma jasne ciljeve za ubistvo predsjednika Nikolasa Madura“ i drugih visokorangiranih venecuelanskih političara, uključujući potpredsjednika i samog Kabelja.

Stejt department je negirao te tvrdnje, ali je potvrdio da je pripadnik američke vojske uhapšen u Venecueli, kao i da je kancelarija "upoznata sa nepotvrđenim izvještajima o još dvojice pritvorenih američkih državljana" u toj zemlji.

''Sve tvrdnje o umješanosti SAD u zaveru za svrgavanje Madura su kategorička laž. SAD nastavljaju da podržavaju demokratsko rješenje političke krize u Venecueli'', rekao je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Neimenovani izvor iz španskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je Rojtersu da od Venecuele traži više informacija.

''Španska ambasada poslala je verbalnu notu vladi Venecuele tražeći pristup pritvorenim građanima kako bi se provjerio njihov identitet i nacionalnost i kako bi se znalo za šta su tačno optuženi“, rekao je izvor.

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon što se španski ambasador u Karakasu Ramon Santos sastao sa venecuelanskim šefom diplomatije, Ivanom Hilom u Karakasu.

Do tenzija između dvije zemlje je došlo nakon što je španska ministarka odbrane Margarita Robles iznijela tvrdnje da u Venecueli vlada diktatura, kao i poslije sastanka venecuelanskog opozicionara Edmunda Gonzalesa sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Madridu.

Gonzales je napustio Venecuelu ranije ove nedjelje, nakon što je dobio azil u Španiji, zbog navodnog političkog progona u latinoameričkoj zemlji.

Poslije izbora održanih u julu, venecuelanska opozicija je objavila rezultate glasanja i istakla da je 75-godišnji Gonzales odneo ubjedljivu pobjedu.

Međutim, venecuelanska Izborna komisija proglasila je Nikolasa Madura pobednikom, a on je odbacio međunarodne kritike kao desničarsku zavjeru.

Do sada su SAD, Argentina i Peru priznale Gonzalesa za novoizabranog predsjednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana