Haos zbog pokušaja oduzimanja djece: Zapaljen autobus, prevrnut policijski auto

Tanjug
Haos zbog pokušaja oduzimanja djece: Zapaljen autobus, prevrnut policijski auto

LONDON - Nekoliko osoba je uhapšeno nakon nereda u engleskom gradu Lidsu, tokom kojeg je zapaljen autobus dabldeker i prevrnut policijski automobil, javljaju britanski mediji, dok rumunski mediji prenose da su u neredima učestvovali i Rumuni.

Snage Zapadnog Jorkšira potvrdile su da su nemiri izazvani nakon što su policajci otišli da pomognu socijalnim radnicima koji se bave pitanjem zaštite djece i bili napadnuti, prenio je Skaj njujz. Policija je saopštila da će biti novih hapšenja u narednim danima obećavši da “neće ostaviti kamen na kamenu” u potrazi za onima koji stoje iza sinoćnjih nereda.

-Naši službenici su juče odgovorili na poziv socijalne službe oko 17 časova nakon što su socijalni radnici prijavili da su naišli na neprijateljsko ponašanje kada su se bavili pitanjem zaštite djece - izjavio je pomoćnik šefa policije u Zapadnom Jorkširu Pat Tvigs.

Prema njegovim riječima, policajci koji su reagovali su napadnuti i pomogli su osoblju za socijalnu zaštitu djece da se povuče na bezbjedno mjesto.

Kako javljaju rumunski mediji u uličnom nasilju u Lidsu, učestvovali su i rumunski državljani.

Incidente je izazvao pokušaj uzimanja djece od jedne rumunske porodice od strane socijalne službe, nakon što je jedno od djece stiglo u bolnicu nakon udarcau glavu, a ljekari alarmirali nadležne.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da je predstavnik Generalnog konzulata Rumunije u Mančesteru preporučio Rumunima da poštuju uputstva lokalnih vlasti, da ostanu mirni i da preduzmu zakonske korake kako bi se razjasnila situacija oko djece.

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper osudila je ranije danas “šokantne scene i napade”, dodajući da takvim neredima nema mjesta u britanskom društvu. Policija Jorkšira je obećala punu istragu u vezi svih prestupa, uključujući paljenje vozila. U saopštenju je, takođe, navedeno da će svi odgovorni za nasilje biti privedeni pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana