Haos u Francuskoj: Policija šalje pojačanja u Marselj i Lion

GS
Neredi
Foto: Tanjug | Neredi

PARIZ - Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je pojačanje u ljudstvu u Marselj i Lion radi nemira koji su van kontrole, saopšteno je danas iz policijske prefekture Buše du Ron.

- Nakon urbanog nasilja koje se desilo juče u Marselju, Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je odluku da pošalje značajno pojačanje, a osim pripadnika elitne jedinice, stigla su i oklopna vozila i dva helikoptera žandarmerije - navodi se u saopštenju.

Lokalni mediji navode da su pripadnici specijalnih snaga poslati i u Lion radi povratka javnog reda i mira. Nešto ranije su gradonačelnici Liona Gregori Duse i Marselja Benoa Pajan zatražili da policijska pojačanja budu poslata u grad zbog nemira.

Pucnjava u kojoj je ubijen sedamnaestogodišnji mladić, identifikovan samo po imenu Nahel, snimljena je i objavljena na društvenim mrežama, što je izazvalo nove tenzije i sukobe između policije i mladih u Francuskoj. 

Zvaničnik Nantera Patrik Žari rekao je da je ubijeni mladić danas sahranjen i da su Francuskoj neophodne promjene u siromašnim naseljima. U Francuskoj je uhapšeno skoro 1.000 ljudi tokom četvrte noći protesta koji su izbili nakon ubistva tinejdžera, a registrovano je više od 2.500 požara.

Makron odložio posjetu Njemačkoj, ukida se večernji prevoz 

Predsjednik Francuske Emanuel Makron odložio je posjetu Njemačkoj, predviđenu za sutra, zbog nasilja u Francuskoj, izazvanih incidentom u utorak kada je policajac ubio 17-godišnjaka.

- S obzirom na unutrašnju situaciju, predsjednik Republike je naznačio da želi da ostane u Francuskoj narednih dana. Dvojica predsednika su se saglasila da posjeta Njemačkoj bude odložena za kasniji datum - saopštila je Jelisejska palata.

Uprava za javni prevoz Il de Fransa, najnaseljenijeg regiona u Francuskoj koji uključuje glavni grad i njegova predgrađa, saopštila je da će tramvajski i autobuski saobraćaj biti potpuno zaustavljen uveče najkasnije do 21 sat, kao i da će se ta mjera obnavljati svake večeri do daljnjeg.

Javni prevoz se takođe ukida poslije 19 sati u Marseju i 20 sati po lokalnom vremenu u Lionu.

Otkazana okupljanja

Poslije četiri dana nemira širom Francuske, masovna javna okupljanja se otkazuju širom zemlje, otkazani su koncerti, festivali, pa su čak i direktori škola pozvani da odlože ili otkažu planirane školske svečanosti na kraju školske godine.

Danas je počela i ceremonija sahrane tinejdžera, identifikovanog samo kao Nahel, kojeg je policija ubila u pariskom predgrađu Nanter, posle čega su izbili nemiri.

Podsjetmo, policija u Marseju uhapsila je sinoć 80 demonstranata, među kojima je bilo mladih maskiranih lica. Neki od njih su neki “pokušali pljačku” u nekoliko ulica. Lakše su povrijeđena dva policajca.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen sinoć je, najavljući povećanje s 40.000 na 45.000 policajaca na ulicama, u poruci policajcima i drugim službama na terenu rekao:

- Sledeći sati biće odlučujući i znam da mogu da računam na vaše besprijekorne napore - rekao je.

Demonstranti opljačkali prodavnicu oružja

Demonstranti u Francuskoj opljačkali su sinoć prodavnicu oružja u centru Marseja i iznijeli iz nje lovačke puške, ali ne i municiju, saopštila je policija tog drugog po veličini francuskog grada. Kako je navela, jedna osoba je uhapšena sa puškom, koja je vjerovatno uzeta iz prodavnice oružja, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana