Haos u Britaniji: Sve nasilniji protesti protiv migranata

Kurir
Haos u Britaniji: Sve nasilniji protesti protiv migranata

LONDON - Nasilni protesti bjesne širom Velike Britanije i Sjeverne Irske dok se policija bori da zaustavi haos koji je počeo nakon brutalnog ubistva tri djevojčice!

Haos je u subotu izbio na ulicama Liverpula, Mančestera, Blekpula, Bristola, Stouka, Hala, Lidsa, Belfasta...

Više desetina policajaca je povrijeđeno dok je uhapšeno više od 90 demonstranata. Vlasti planiraju da izvedu na ulice još 4.000 policajaca jer se već danas očekuje novi talas protesta.

NOW - Civil unrest is spreading across cities in England.pic.twitter.com/kQmgmCmWma

— Disclose.tv (@disclosetv) August 3, 2024

Na šokantnim snimcima vide se napadi demonstranata na migrante i sukobi sa grupama koje ih podržavaju dok policija na sve načine pokušava da rastavi zaraćene strane. Na jednom snimku se vide zapaljeni automobili i radnje na ulicama Hala i kako demonstranti jure jednog Azijata u automobilu razbijajući mu prozor.

Na drugom snimku se vidi brutalno premlaćivanje policajca na motoru u Liverpulu dok portal Metro navodi da je u tom gradu jedan musliman izboden nožem na željezničkoj stanici.

Premijer Kir Starmer obećao je nakon hitnih razgovora sa ministrima punu podršku policiji da preduzme akciju protiv ekstremista koji pokušavaju da "siju mržnju" u Velikoj Britaniji.

Vandali su tokom sukoba zapalili novu gradsku biblioteku u Liverpulu.

Muslimani su se prema navodima Dejli mejla organizovali da brane džamije. Na jednom snimku iz Stouka vidi se grupa muslimana naoružana motkama i noževima ispred lokalne džamije.

- Ima samurajski mač - čuje se na drugom snimku žena koja snima grupu mladića za koje tvrdi da su migranti.

Za vikend je inače širom zemlje planirano više od 35 protesta pod nazivom "Dosta je bilo" uz nekoliko kontra-protesta grupa kao što su "Unite Against Fascism" i "Stand Up to Racism".

Policija kaže da bi to mogao biti samo početak i sprema se za još više nereda u narednim danima.

Tenzije su počele, podsjetimo, nakon dezinformacija da je za brutalno ubistvo tri djevojčice u plesnoj školi u Sautportu prošlog ponedjeljka odgovoran migrant. Vlasti su pokušale da spriječe haos i saopštile da je za masakr osumnjičen Aksel Rudakubana (17) koji je rođen u Kardifu od roditelja iz Ruande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana