Hamasovo Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

GS/Agencije
Hamasovo Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 120. dan. Izrael očekuje odgovor Hamasa o pregovorima koji se tiču oslobađanja talaca iz Gaze. Sa protesta održanih u Tel Avivu i Jerusalimu porodice talaca i okupljeni građani ponovili su zahtjev izraelskoj vladi da obezbedi njihovo oslobađanje poslije 120 dana od kako su u zarobljeništvu

Blinken peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se napominje da je to peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine Hamas napao Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Blinken će nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma s ciljem oslobađanja svih talaca i povećanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi, navodi Stejt department.

Dodaje se da će američki državni sekretar nastojati da spreči širenje konflikta, istovremeno potvrđujući da će SAD preduzeti neophodne korake da odbrane svoje osobolje i pravo na slobodnu plovidbu Crvenim morem.

Kako navodi Stejt department, Blinken će takođe nastaviti razgovore sa partnerima o tome kako da se uspostavi integrisaniji i mirniji region koji uključuje trajnu bezbjednost podjednako za Izraelce i Palestince.

Hamasovo Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

U izraelskim napadima protekle noći ubijene su najmanje 92 osobe, saopštilo je jutros ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas. Iz tog ministarstva tvrde da je pogođeno i obdanište u Rafi na jugu Pojasa Gaze, gdje se stanovništvo raselilo iz sjevernog dela palestinske enklave, prenosi Tajms of Izrael. Stotine hiljada stanovnika Gaze slilo se u najjužniji grad Rafu bežeći od borbi na drugim mjestima u palestinskoj enklavi i posle poziva izraelske vojske da se evakuišu na bezbjedniji jug Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopštilo je da je u udarima izraelskih snaga tokom noći ubijeno najmanje 92 ljudi.

Iz tog ministarstva tvrde i da je pogođeno i obdanište u Rafi na jugu Pojasa gaze gdJe su se sklonila raseljena lica.

Stotine hiljada stanovnika Gaze slilo se u najjužniji grad Rafu da pobegne od borbi na drugim mestima u palestinskoj enklaci posle poziva IDF pozvao da se evakuišu na jug.

Huti: Eskalaciju ćemo dočekati eskalacijom

Nasr el Din Amer, portparol jemenskih pobunjenika Huta, rekao je nakon udara američkih i britanskih snaga da će "naići na eskalaciju sa eskalacijom".

"Ili postoji mir za nas, Palestinu i Gazu, ili nema mira i sigurnosti za vas u našem regionu“, napisao je portparol Huta na Telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana