Hamas: Žrtva se izjednačava sa dželatom

RTS
Hamas: Žrtva se izjednačava sa dželatom

GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 228. dan. Međunarodni krivični sud (MKS) zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina.

Sud je zatražio i hapšenja trojice visokih lidera Hamasa, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, u napadu na kibuce. Benjamin Netanjahu je reagovao ocjenivši da je takva odluka suda apsurdna, te da je cijeli Izrael na meti. Oglasio se i Hamas i poručio da se odlukom MKS-a "žrtva izjednačava sa dželatom".

Izraelski politčari osudili su zahtjev Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenjem Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, i pozvali prijateljske zemlje da raspuste Međunarodni krivični sud - prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine, koji priznaju 124 države.

Hamas poručuje da se odlukom MKS-a "žrtva izjednačava sa dželatom", i ohrabruje Izrael da u Pojasu Gaze, nastavi rat do istrebljenja.

Predsjednik SAD smatra da je zahtjev tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera ''nečuven'', te da se ne slažu s poređenjem Izraela i Hamasa.

Istovremeno, izraelska vojska nastavlja vojnu akciju širom Pojasa Gaze. U Rafi, Džabaliji i Beit Lahiju, poginulo je na desetine Palestinaca.

Izraelski ministar odbrane Galant je u razgovoru sa američkim savjetnikom Džejkom Salivenom, najavio širu vojnu akciju u Rafi.

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze od 7. oktobra porastao je na 35.562, povrijeđeno je 79.652, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Palestinci u Pojasu Gaze sve više se suočavaju sa nestašicom hrane. Dostava pomoći u Gazu preko prelaza Rafa prestala je nakon što ga je izraelska vojska zauzela 7. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana