Hamas: Tuneli pravljeni da štite borce,civile treba da zaštite UN i okupator

Tanjug
Hamas: Tuneli pravljeni da štite borce,civile treba da zaštite UN i okupator

GAZA - Mreža podzemnih tunela u Pojasu Gaze konstruisana je da štiti pripadnike Hamasa od izraelskih vazdušnih napada i nije namenjena civilima, saopštio je član političkog biroa palestinskih militanata iz Pojasa Gaze.

"Izgradili smo tunele da bismo sebe zaštitili od aviona.Svi znaju da su 75 odsto stanovništva Gaze izbjeglice i da su UN odgovorne za njihovu zaštitu. Prema Ženevskoj konvenciji, okupator Izrael je odgovoran da im obezbedi osnovne potrepštine sve dok su pod okupacijom", rekao je ovaj neimenovani zvaničnik militanata za RT na arapskom.

Visoki član rukovodstva Hamasa Abu Marzuk izjavio je u intervjuu za Al Džaziru u ponedeljak da Palestinska uprava u Ramali, na Zapadnoj obali i nekoliko arapskih zemalja tajno pozivaju Zapad da uništi Hamas. Prema njegovim riječima, militanti polažu velike nade u islamističku organizaciju Hezbolah sa sedištem u Libanu i palestinske vlasti u Ramali i zbog toga je, kako je naveo, bio zaprepašćen kada je saznao za njihov stav, prenosi TASS.

Tenzije na Bliskom istoku ponovo su se rasplamsale 7. oktobra nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni upad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze, ubijajući stanovnike pograničnih zajednica i uzimajući više od 200 talaca.

Izrael je odgovorio potpunom blokadom Gaze i pokrenuo kopnene operacije, izvodeći istovremeno i vazdušne udare na ciljeve u enklavi, kao i na određena područja u Libanu i Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana