Hamas traži prekid vatre: Ostvarili smo svoje ciljeve i sad možemo da pregovaramo sa Izraelom

GS/Agencije
Foto: Anadolija

TEL AVIV - Treći je dan sukoba Hamasa i izraelske vojske. Više od hiljadu ljudi je stradalo, a više od 4.000 je ranjenih. Izrael je od juče i zvanično u ratnom stanju. Nakon napada Hamasa došlo je do najveće eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca posljednjih decenija.

Izraelska vojska: Preuzeli smo kontrolu nad cijelim graničnim pojasom sa Gazom

Portparol izraelske vojske Danijel Hagri izjavio je danas da je vojska u stanju da u potpunosti kontroliše dužinu graničnog pojasa sa Pojasom Gaze.

„Nikakvi militanti ne mogu da pređu u Izrael”, dodao je Hagri, ne navodeći da li u Izraelu još uvek ima militanata ili ne, prenosi arapski tv kanal al-Hadat.

Avioni izraelskog vazduhoplovstva bombardovali su 130 ciljeva koji pripadaju pokretu Hamas u Pojasu Gaze u poslednja tri sata.

Kadirov: Čečenski odredi spremni ...

Lider Čečenije Ramzan Kadirov pozvao je međunarodnu zajednicu da makar jednom jednoglasno donese pravednu odluku u vezi sa situacijom u Palestini.

On se obratio i liderima muslimanskih zemalja da obrazuju koaliciju kako bi pozvali Evropu i Zapad da „ne bombarduju mirne građane pod izgovorom uništavanja terorista“.

Kadirov je dodao da su čečenski odredi spremni da, ukoliko je neophodno, učestvuju u uspostavljanju reda kao mirovne snage.

Netanijahu: Tek smo počeli sa napadima na Gazu, Hamas je ISIS

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je Izrael tek počeo sa ofanzivom na Pojas Gaze, što je odgovor na napad palestinske militantne grupe Hamas na njegovu zemlju.

„Tek smo počeli sa udarima na Hamas. Ono što ćemo učiniti našim neprijateljima u narednim danima pamtiće generacijama“, poručio je Netanijahu u obraćanju naciji.

On je naveo da zločini koje je počinio Hamas nisu viđeni još od Islamske države.

„Uvijek smo znali šta je Hamas. Sada i svijet zna. Hamas je ISIS“, rekao je Netanijahu, dodavši da je određeni broj terorista i dalje na teritoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

IDF: Teroristi iz Gaze više ne upadaju u Izrael, imamo sve informacije o taocima

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da više nema terorista koji prelaze ogradu na granici između Gaze i Izraela, kao i da imaju informacije o svim Izraelcima koji su zarobljeni u Gazi.

„Vojnici i dalje idu od kuće do kuće po gradovima u blizini granice sa Gazom“, rekao je portparol IDF Danijel Hagari, prenosi „Tajms of Izrael“.

Dodao je da je od jutros bilo nekoliko susreta sa teroristima, ali da ih u poslednjih nekoliko sati uopšte nije bilo.

Hagari je rekao da izraelska vojska ima „sve detalje“ o onima koje je zarobila palestinska militantna grupa Hamas.

„Do sada smo obavjestili 30 porodica. Kada završimo sa obavještavanjem porodica, broj talaca u Gazi biće dostupan javnosti“, naveo je portparol vojske.

Libanski pokret Hezbolah izveo je udare na sjever Izraela kao odgovor na smrt četiri svoja člana, prenose mediji.

Predsjednik Palestine Mahmud Abas poziva Ujedinjene nacije da se pod hitno umješaju kako bi zaustavile agresiju Izraela protiv palestinskog naroda.

Hamas traži prekid vatre: Ostvarili smo svoje ciljeve i sad možemo da pregovaramo sa Izraelom

Visoki zvaničnik Hamasa najavio je mogućnost mirovnih pregovora sa Izraelom.

Musa Abu Marzuk navodi da je Hamas otvoren za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom pošto je „ostvario svoje ciljeve“.

Visoki zvaničnik Hamasa je u telefonskom intervjuu za Al Džaziru rekao da je Hamas otvoren za „sve političke dijaloge“ odgovarajući na pitanje da li je militantna grupa spremna da razgovara o mogućem prekidu vatre.

Takođe je rekao da je Hamas zarobio „nekoliko desetine“ dvojnih državljana Izraela - uključujući i taoce sa ruskim i kineskim državljanstvom.

Stravična prijetnja Hamasa: Ubijaćemo taoce, jednog po jednog

Hamasove brigade Kasam zaprijetile su pogubljenjem izraelskih zarobljenika ako Izrael nastavi da bombarduje i ubija civile u Gazi.

„Svako gađanje nedužnih civila bez upozorenja će biti ispraćeno nažalost pogubljenjem jednog od zarobljenika u našem pritvoru, a mi ćemo biti primorani da emitujemo ovu egzekuciju“, rekao je Abu Obeida, portparol Hamasove brigade Kasam.

Ranije danas mediji su prenijeli da će Izrael napasti palestinsku militantnu grupu Hamas u Gazi sa velikom snagom i u velikom obimu, čak i po cijenu da povrijedi Izraelce koji su zarobljeni.

Ovo je danas prenio Tajms of Izrael pozivajući se na visokorangirani neimenovani izvor u izraelskoj vladi.

Fatah pozvao na nacionalno jedinstvo i eskalaciju sukoba sa Izraelom

Centralni komitet pokreta Fatah pozvao je danas na okupljanje oko opcije nacionalnog jedinstva i udružene borbe na terenu, političkom i diplomatskom nivou, kao i na "eskalaciju svih tačaka konfrontacije sa izraelskim okupatorom u svim delovima Palestine".

U saopštenju se ukazuje na neophodnost da se izađe sa "čvršćom arapskom pozicijom u suočavanju sa okupacijom Zapadne obale i Pojasa Gaze", kao sa i "onima koji joj pružaju pokriće i podršku".

Poziva se i međunarodna zajednica na odgovornost u sprovođenju rezolucija koje se odnose na palestinsko pitanje.

Izraelski ministar odbrane: Ovo je rat za našu budućnost

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je danas da je rat koji Izrael vodi protiv militantne grupe Hamas "rat za našu budućnost".
"Velika cijena za neprijatelja je neophodan uslov za naše postojanje u regionu", naveo je Galan, prenosi "Tajms of Izrael".

On je, tokom posjete podzemnom komandnom centru izraelskih vazduhoplovnih snaga u Tel Avivu, dao instrukcije vojsci da "značajno poveća intenzitet napada u Pojasu Gaze" i da "eliminiše sve meta Hamasa".

Mladi na festivalu snimali oproštajne poruke dok Hamas napada

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke s partija u Izraelu na kojem je ubijeno preko 250 osoba.

Neki partijaneri spasili su se tako što su se sakrili u grmlje i čekali da napadajući iz Hamasa odu.

Na snimku se vide mladići i djevojke prekriveni grmljem dok se u pozadini čuju rafali i eksplozije. U blizini su hamasovci ubijali ljude koji su takođe bili na partiju.

Mnogi od preživjelih ležali su nepomično preko pet sati prije nego što su čuli glasove na hebrejskom, odnosno izraelsku vojsku.

Pokolj na festivalu dogodio se rano ujutro. Parti je trajao cijelu noć, a u 6 ujutro više stotina mladih još se zabavljalo. Oko 6:30 su se širom Izraela čule sirene, a tada su upali i hamasovci.

Nakon odlaska hamasovaca desetine tijela mladih partijanera bili su poslagani jedni preko drugih u šatoru u sklopu partija. Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci samog pokolja, pa se tako na jednom vidi pucanje.

Snimci nakon događaja pokazuju prazne festivalske šatore i napuštene automobile mahnito razbacane po cesti i izrešetane mecima.

Hamas rasporedio specijalce: Slijedi najrazorniji napad

Hamas raspoređuje 1.000 pripadnika specijalnih jedinica za napad na Izrael, naveo je danas izvor blizak toj grupi.

Kako je naveo, Hamas se sprema da izvede najrazorniji napad na Izrael posljednjih decenija.

Kako navodi Rojters, video snimke nekih od operacija ili detalja sa obuke tih jedinica objavili su Hamas i njegovo naoružano krilo Brigade Iz el-Din al-Kasam, kao i pojedini svedoci.

Prema tim izvorima, vežbe su podrazumevale i izgradnju lažnog izraelskog naselja za vežbanje vojnog iskrcavanja i obuku za juriš.

Zajednička kancelarija palestinskih pokreta otpora, predvođenih vojnim krilima Hamasa i Islamskog džihada, objavila je 28. decembra 2022. na svom Telegram kanalu fotografije koje pokazuju, kako je rečeno, obuku za "raciju iza neprijateljskih linija, kao i za hvatanje izraelskih vojnika".

Izvor blizak Hamasu naveo je da su se borci te grupe obučavali u Gazi od poslednjeg sukoba 2021. godine, povremeno izvodeći vežbe na vidnom mestu. Portparol izraelske vojske rekao je da se izraelski vojnici bore protiv naoružanih pripadnika Hamasa na nekoliko tačaka oko Gaze, više od 48 sati nakon što je napad pokrenut u subotu u ranim jutarnjim satima.

Sukob je započet kada je Hamas ispalio 3.000 raketa, prema navodima te organizacije, dok je izraelska vojska je saopštila da je bilo 2.500 projektila, koji su imali za cilj da borcima Hamasa otvore mogućnost da probiju utvrđenu ogradu oko Gaze i izvedu akcije unutar Izraela.

Nakon toga su palestinski borci na motorizovanim paraglajderima preleteli granicu i obezbedili teren za glavni kopneni juriš. Izraelska vojska je uzvrtaila udarac, pokrenuvši opsežan napad na centre Hamasa u Gazi, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Hamas je, u međuvremenu, iz Pojasa Gaze nastavio velike raketne napade na Izrael.

 

Stanovnici su izjavili da su čuli eksplozije.

Istovremeno, izraelska Hitna pomoć je saopštila da se uputila u naselje Beitar Ilit, južno od Jerusalima, nakon izvještaja da u raketnom napadu ima povrijeđenih.

Hamas granatirao Jerusalim

Naoružano krilo Hamasa saopštilo je da je danas ispalilo rakete prema Jerusalimu kao odgovor na bombardovanje civilnih kuća u Gazi, javlja Rojters.

Prethodno su se oglasile sirene za upozorenje na napad u Jerusalimu i okolini, preneo je "Tajms of Izrael".

Netanijahu: Izrael neće imati drugi izbor

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora da „Izrael neće imati drugi izbor, osim da počne kopnenu operaciju u Pojasu Gaze", prenio je izraelski informacioni sajt „Vala".

Vanredna sjednica saveta Arapske lige 11. oktobra

Vanredna sjednica savjeta Arapske lige, na nivou šefova diplomatije, povodom eskalacije u Gazi, biće održana 11. oktobra u Kairu, saopštio je stalni predstavnik Palestine u toj organizaciji.

Izraelska vojska: Masovni vazdušni napadi na "gnjezdo terora" u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pokrenule masivne vazdušne napade na priobalni dio grada Gaze, gađajući desetine lokacija.

Ovu oblast, nazvanu Al Furkan po džamiji u toj oblasti, izraelska vojska naziva "gnjezdom terora" koje Hamas koristi za napade na Izrael.
U napadima je učestvovalo desetine borbenih aviona, dodaje se u saopštenju IDF.

EK suspendovala svu pomoć Palestincima

Sva pomoć u ukupnoj vrijednosti od 691 miliona evra koju je Evropska komisija izdvojila za Palestinu, suspendovana je, izjavio je danas evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

''Kao najveći donator Palestinaca, Evropska komisija stavlja u razmatranje svoj puni razvojni portfelj, vredan 691 milion evra. Sva plaćanja su odmah obustavljena. Svi naredni projekti ponovo će biti razmotreni. Svi novi predloozi budžeta, uključujući i onaj za tekuću godinu, odloženi su do daljeg. Sveobuhvatna procena celog portfolija biće izvršena'', napisao je Varhelji na svom nalogu na mreži Iks.

On je naveo da su podsticaji na mržnju, nasilje i veličanje terora ''zatrovali previše umova'', i da je potrebna akcija ''odmah i sada''.

Predsjednik Irana Ibrahim Raisi pohvalio je „snage palestinskog otpora za izvođenje operacija bez presedana protiv cionističkog režima", dodajući da je takav „inovativni potez oduševio cio islamski svet".

Raisi je to rekao u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom Islamskog džihada Zijadom al Nahalom. On je Nahalu prenio i „pozdrave vlade i naroda Irana palestinskoj naciji" i „pozdravio briljantne i impresivne pobjede palestinskih snaga", objavila je iranska agencija Tasnim

Izraelsko vazduhoplovstvo pokrenulo je jak napad na Pojas Gaze

Dopisnik Sputnjika iz Libana javlja da se čuje pucnjava na granici grada Ad Dahira na jugozapadu Libana

Sukob na granici Izraela i Libana, ima poginulih, helikopteri izvode udare

Izraelski vojnici ubili su više naoružanih osoba koje su ušle na teritoriju Izraela iz Libana, saopštila je izraelska vojska.
„Vojnici nastavljaju pretragu, helikopteri trenutno izvode udare", navodi izraelska vojska

Odgovor Izraela na napad naoružanih Palestinaca iz Pojasa Gaze promeniće Bliski istok, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u razgovoru sa gradonačelnicima gradova na jugu Izraela

Najmanje devet američkih državljana poginulo je tokom sukoba Hamasa i Izraela, rekao je portparol Nacionalnog saveta bezbednosti.

Broj poginuliih Izraelaca porastao na 800, ranjeno više od 2.500

U napadima palestinske militantne grupe Hamas koji su počeli u subotu ujutro, prema posljednjim podacima, poginulo je 800 Izraelaca, izvještavaju izraelski mediji.

Istovremeno, izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da je 2.506 ranjenih u napadima u bolnicama, od kojih su 23 osobe u kritičnom stanju, dok su 353 teško povrijeđene, prenosi “Tajms of Izrael”.

Tel Aviv prekida isporuku vode u Pojas Gaze

Izraelski ministar infrastrukture Izrael Kac saopštio je da je naredio da se smjesta prekine isporuka vode iz Izraela u Pojas Gaze.

On se oglasio na društvenim mrežama nakon intenziviranja sukoba Izraela sa palestinskim militantima, piše Rojters.

-Ono što je bilo u prošlosti, više neće biti u budućnosti -naglasio je Kac.

Izraelske snage izvode vazdušne napade na lokacije Hamasa širom Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage saopštile su da izvode brojne vazdušne napade na veliki broj lokacija Hamasa širom Pojasa Gaze, javlja “Tajms of Izrael”.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan izjavio je prethodno da je naredio “potpunu opsadu” Pojasa Gaze, u okviru izraelske borbe protiv palestinske militantne grupe Hamas.

-Naredio sam potpunu opsadu pojasa Gaze. Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno - rekao je Galan. On je istakao da se Izrael bori protiv, kako je naveo, “životinja u ljudskom obliku” i da se ponaša u skladu sa tim.

Svjetski program za hranu UN pozvao na otvaranje humanitarnih koridora

Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija  (WFP) pozvao je na otvaranje humanitarnih koridora za transport hrane u Pojas Gaze, područje koje je meta izraelskih vazdušnih udara nakon napada palestinske militantne grupe Hezbolah na Izrael.

-Kako se sukob zaoštrava, civili, uključujući decu i porodice, suočavaju se sa sve većim izazovima u pristupu osnovnim životnim namirnicama. WFP poziva na uspostavljanje sigurnog i nesmetanog humanitarnog pristupa pogođenim područjima, pozivajući sve strane da se pridržavaju principa humanitarnog prava koje uključuje i bezbjedan pristup hrani - saopšteno je iz te organizacije, prenosi Rojters.

Ukazuje se da većina prodavnica u pogođenim palestinskim područjima trenutno održava jednomjesečne zalihe hrane, što predstavlja rizik da će ljudi kupovati hranu u strahu od dužeg sukoba.

WFP pruža direktnu pomoć u hrani koju svakog mjeseca koristi oko 350.000 Palestinaca, a takođe nudi pomoć za skoro milion Palestinaca u saradnji sa drugim humanitarnim partnerima putem gotovinskih transfera.

Kina: Protivimo se i osuđujemo nasilje nad civilima Palestincima i u Izraelu

Kina je saopštila da se “protivi i osuđuje” nasilje nad civilima Palestincima i civilima u Izraelu.

-Kina je veoma zabrinuta zbog nedavne eskalacije sukoba između Palestinaca i Izraela - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning i dodao da je zvanični Peking “duboko ožalošćen zbog civilnih žrtava sukoba i protivi se i osuđuje akcije koje štete civilima”, prenosi Tajms of Izrael.

Saopštenje iz Pekinga dolazi nakon što je lider većine u američkom Senatu Čak Šamer rekao kineskom ministru spoljnih poslova da je veoma razočaran prethodnom izjavom Pekinga o nedavnom napadu Hamasa, jer, kako je naveo, nije pokazala nikakvu simpatiju ili podršku Izraelu.

-Pozivam vas i kineski narod da stanete uz izraelski narod i osudite ove kukavičke i okrutne napade - rekao je kineskom ministru spoljnih poslova Šamer, koji predvodi delegaciju šest senatora u poseti Kini. U jučerašnjem saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova pozivaju se obe strane da budu uzdržane i odmah prekinu neprijateljstva. U apelu zvaničnog Pekinga se kaže i da je uspostavljanje nezavisne države Palestine osnovni način da problem na Bliskom istoku bude rešen. (Kraj) đj/

Sijarto: Mađarska evakuiše još 110 ljudi iz Izraela

Mađarska upravo evakuiše još 110 ljudi iz Izraela, objavio je danas na svom Fejsbuk profilu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. On je potvrdio da sa ovom evakuacijom ukupan broj evakuisanih iznosi 325, uključujući 46 dece i ukazao da je među evakuisanima i 15 stranih državljana. “Među njima su izraelski, švedski, austrijski, nemački, britanski i portugalski državljani”, rekao je Sijarto i dodao da je poslednji let, treći koji je organizovan, na putu za Budimpeštu. 

Egipat upozoravao Izrael da se u Pojasu Gaze sprema “velika akcija”

Jedan zvaničnik obavještajne službe Egipta izjavio je da je Izrael ignorisao ponovljena upozorenja Egipta o “velikoj akciji” koja se sprema u Pojasu Gaze.

Tajms of Izrael navodi da je ovaj zvaničnik egipatske obaveštajne službe potvrdio je da je Egipat, koji često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa, više puta razgovarao sa Izraelcima upozoravajući da se sprema “nešto veliko”, ali bez dodatnih objašnjenja, prenio je AP.

Prema njegovim riječima, izraelski zvaničnici bili su fokusirani na Zapadnu obalu i umanjivali su mogućnost potencijalne prijetnje iz Pojasa Gaze.

Netanijahuovu vladu čine pristalice jevrejskih doseljenika sa Zapadne obale, koji su zahtijevali pojačane mjere bezbjednosti suočeni sa sve većom plimom nasilja u posljednjih 18 mjeseci.

-Upozoravali smo ih da se priprema eksplozija nasilja i to vrlo brzo. Ukazali smo im da je u pitanju nešto veliko, ali oni su potcijenili takva upozorenja - objasnio je egipatski zvaničnik, koji je pristao na razgovor pod uslovom anonimnosti jer nije ovlašćen da sa medijima razgovara o sadržaju osjetljivih obavještajnih kontakata.

Amerika očekuje izraelsku kopnenu operaciju u naredna dva dana

Američki zvaničnici očekuju da Izrael započne kopnenu operaciju velikih razmjera protiv Hamasa u Pojasu Gaze u narednih između 24 i 48 časova, javio je list “Vašington post” pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

U izvještaju se navodi da je Izrael zatražio od SAD više obavještajnih podataka u vezi sa situacijom na jugu Libana, gdje se nalazi sjedište Hezbolaha.

Izrael je u subotu, 7. oktobra, bio izložen raketnom napadu bez presedana koji je izvršen iz Pojasa Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je Hamas ispalio više od 3.000 raketa i da se desetine pripadnika te grupe infiltriralo u pogranično područje na jugu Izraela.

Oružane snage Izraela poslale su vojnike na jug zemlje kako bi vratili teritorije koje su zauzeli Palestinci, a započeti su i napadi na položaje Hamasa u Gazi.

Hamas: Poginulo gotovo 500 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je danas da su u Gazi u izraelskim napadima poginula 493 Palestinca, a da ih je 2.300 ranjeno.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su ubile stotine palestinskih terorista na izraelskoj teritoriji, prenio je “Tajms of Izrael”.

Agencija UN za palestinske izbjeglice, UNWRA, navela je da je škola u kojoj je smješteno više od 225 ljudi direktno pogođena.

U palestinskom gradu Rafah na jugu Gaze, u izraelskom vazdušnom napadu rano jutros poginulo je 19 osoba, uključujući žene i decu, rekao je Talat Barhum, ljekar u lokalnoj bolnici.

UN su saopštile da je 123.538 ljudi u Gazi interno raseljeno, “uglavnom iz straha, zabrinutosti za bezbjednost i zbog uništavanja njihovih domova”, preneo je BBC.

U izraelskim vazdušnim napadima uništeno je 159 stambenih jedinica širom Gaze i teško oštetećeno 1.210, navele su Ujedinjene nacije.

Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) dodala je da se 73.000 ljudi nalazi u školama.

Adnan Abu Hasna, portparol UNWRA -e, očekuje da će taj broj rasti.

- U ovim školama ima struje, obezbjeđujemo im obrok, čistu vodu, psihološku podršku i lečenje - kazao je on.

Portparol vojske: Na teritoriji Izraela više nema borbi

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari saopštio je danas da u ovom trenutku na teritoriji Izraela više nema borbi i da izraelske snage drže pod kontrolom sva naselja, prenosi Gardijan.

On nije isključio mogućnost da na teritoriji Izraela ima još militanata Hamasa.

Sletio još jedan avion u Beograd iz Tel Aviva

Avion “Er Srbije” koji je poletio iz Tel Aviva sa srpskim državljanima, sletio je danas prije podne na beogradski aerodrom, javlja izveštač Tanjuga.

Ovo je treći po redu avion “Er Srbije” koji je sletio u Beograd iz Tel Aviva od početka rata u Izraelu.

U Izraelu ubijeno 10 Nepalaca i jedan Francuz, osmoro ih nestalo

Nepalsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je 10 Nepalaca ubijeno u sukobima u Izraelu, a francusko ministarstvo spoljnih poslova da je u sukobima ubijen jedan francuski državljanin, a osmoro ih se smatra nestalim.

Ranije danas je Ministarstvo spoljnih poslova Tajlanda saopštilo da je 12 državljana te zemlje ubijeno od izbijanja novog talasa sukoba u Izraelu u subotu, 11 ih je oteto, a osmoro ranjeno.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbjednost saopštio je da je nekoliko američkih državljana među žrtvama, prenosi Rojters.

-Radimo na pružanju pomoći svim državljanima Tajlanda u Izraelu - rekla je predstavnica za medije tajlandskog Ministarstva spoljnih poslova Kančana Pataračoke.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD rekao je da su američke vlasti u kontaktu sa izraelskim kolegama, ne precizirajući koliko je Amerikanaca među žrtvama.

Kabinet za bezbjednost Izraela izglasao je u nedjelju da je zemlja zvanično u ratnom stanju nakon što su se pripadnici palestinske militantne grupe Hamas u subotu infiltrirali u južni Izrael, ubivši stotine Izraelaca.

Odluka visokog bezbjednosnog kabineta daje deklaraciji pravni status u skladu sa Osnovnim zakonom jer tačka 40. kaže da zemlja ne može da uđe u rat bez odluke vlade.

 Od subote je u sukobima poginulo više od 1.200 Izraelaca i Palestinaca.

Izrael:Poginulo više od 700 ljudi

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je jutros da je u napadima palestinske militantne grupe Hamas koji su počeli u subotu ujutro, prema posljednjim podacima, poginulo više od 700 Izraelaca.

Kako se navodi, 2.382 osobe ranjene u napadima su u bolnicama, od kojih su 22 u kritičnom stanju, a 345 je teško povrijeđeno, prenosi Tajms of Izrael.  

Tokom noći gađano više od 500 lokacija u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći gađala više stotina lokacija u Pojasu Gaze na kojima se nalaze pripadnici Hamasa i “Islamskog džihada”, te da su poslate borbene jedinice na jug te teritorije.

-Borbeni avioni, helikopteri i artiljerija gađali su više od 500 lokacija na kojima se nalaze pripadnici Hamasa i „Islamskog džihada“, te rezidenciju višerangiranog zvaničnika islamističke organizacije Ruhi Mašte koji je pomogao u upadu militanata u Izrael  navodi se u saopštenju.

Iz izraelske vojske dodaju da borbe traju na sedam ili osam lokacija nedaleko od Gaze, dva dana nakon što su pripadnici islamističke grupacije Hamas ubili 700 Izraelaca, a oteli više desetina drugih.

U saopštenju se navodi da pripadnici Hamasa i dalje ulaze u Izrael iz pravca Gaze.

Bolničke službe u Gazi saopštile su da je najmanje sedam Palestinaca poginulo u dva udara iz vazduha izraelskih snaga. Izraelski avioni izvršili su više desetina udara, najviše na grad Bejt Hanun na sjeveru Pojasa Gaze.

Izraelska vojska: Borbe se vode u šest gradova duž Pojasa Gaze

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je danas da se borbe sa palestinskim snagama trenutno vode u šest gradova na granici Pojasa Gaze, navodeći da su borbe u toku u Beri, Kfar Azi, Nirimi i Alumimu.

Hagari je na brifingu za novinare rekao da se tokom protekle noći “oko 70 terorista infiltriralo u Beri, ali da je većina njih je ubijena u borbi sa izraelskim snagama, dok se preostali i dalje kriju u kućama u tom kibucu”, prenosi Tajms of Izrael.

Hagari je potvrdio da su izraelske snage do sada “eliminisale 425 palestinskih terorista u Pojasu Gaze i još stotinu na teritoriji Izraela”.

Prema njegovim riječima, izraelska vojska sprovodi regrutaciju više hiljada pripadnika rezervnog sastava vojske.

Izraelska avijacija izvodi kontinuirane vazdušne udare na položaje palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, a lokalni mediji prenose da je Hamas raketirao grad Aškelon na jugu Izraela. Istovremeno, sekretar izraelske vlade izjavio je da je planirano da novi rat u Pojasu Gaze “bude posljednji”.

Izvor blizak Hamasu izjavio je ranije za Tajms of Izrael da je ta grupa vodila višegodišnju kampanju kako bi zavarala Izrael i uvjerila ga da ona ne želi oružani sukob i da se može umiriti ekonomskim podsticajima za održavanje relativnog mira.

-Hamas je želeo da ostavi utisak da nije spreman za borbu koristeći tokom posljednjih nekoliko mjeseci obaveštajnu taktiku obmane bez presedana. Dok se pripremala ova masovna operacija Hamas je ciljano želio da ostavi utisak da nije voljan da uđe u borbe i konfrontacije sa Izraelom - rekao je neimenovani izvor izraelskog dnevnika.

Kako prenosi Si-En-En, do sada je u sukobima poginulo više od 700 Izraelaca i oko 400 Palestinaca, a prema podacima palestinskih vlasti među poginulima je 78 djece.

SAD premještaju nosače aviona bliže Izraelu, raspoređuju dodatne avione u regionu

Udarna grupa nosača aviona američke mornarice kreće se ka istočnom Sredozemnom moru, uključujući nosač aviona na nuklearni pogon USS ''Džerald R. Ford'', koji će pratiti razarači navođenih raketa i krstarice sa navođenim raketama, izjavio je  ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je dodao da će SAD obezbijediti municiju i opremu Izraelu i pojačati američke snage na Bliskom istoku, kao odgovor na napade Hamasa, prenosi Si-En-En.

-Vlada SAD će brzo obezbijediti odbrambenim snagama Izraela dodatnu opremu i resurse, uključujući municiju - rekao je Ostin.

Pored toga, SAD će povećati prisustvo borbenih aviona na tom području, osim toga što je poslala nekoliko aviona F-35, F-15, F-16 i A-10 na Bliski istok u posljednjih nekoliko mjeseci, kao odgovor na poteze Irana.

Kako navodi američka televizijska mreža, prisustvo udarne grupe ima za cilj da odvrati Hezbolah u Libanu, kao i druge militantne grupe koje se smatraju rivalskim po Izrael.

AP navodi da je USS ''Džerald R. Ford'' trenutno najmoderniji američki nosač aviona sa posadom od oko 5.000 ljudi.

Održana hitna sjednica SB UN povodom eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba

Savjet bezbjednosti UN održao je u nedjelju hitnu sjednicu iza zatvorenih vrata zbog eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, ali nisu preduzete hitne mjere, prenosi AP i navodi da su Sjedinjene Američke Države zahtijevale od svih 15 članica da oštro osude “gnusne terorističke napade koje je počinio Hamas”. Zamjenik američkog ambasadora Robert Vud potvrdio je kasnije da je “priličan broj zemalja” osudio napad Hamasa, ali ne i sve zemlje članice SB UN.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je za Asošijejted pres da su Amerikanci tokom sastanka pokušali da optuže Rusiju da ne osuđuje napad, što, prema njegovim riječima, nije tačno.

-Osuđujemo sve napade na civile, to je bio moj komentar - rekao je Nebenzja i naglasio da je poruka Rusije da je važno “odmah prekinuti borbe, ići na prekid vatre i na ozbiljne pregovore, koji su već decenijama u zastoju”.

Kineski ambasador Džang Đun izneo je ranije sličan stav, rekavši da Peking osuđuje sve napade na civile, iako nije spomenuo Hamas, navodi AP. Američki predstavnik u UN Robert Vud je jasno stavio do znanja da su SAD usredsređene na osudu Hamasa za, kako je naveo, “ovu ničim izazvanu invaziju i terorističke napade” i dodao da Hamas mora da okonča svoju nasilnu terorističku aktivnost protiv izraelskog naroda.

Iran: Nismo umiješani u Hamasov napad

Iran “nije umiješan” u napad koji su izveli militanti Hamasa u južnom Izraelu, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

-Odlučno i nepokolebljivo podržavamo Palestinu, međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine, budući da ga isključivo sama preduzima - navodi se u jučerašnjem saopštenju iranske misije pri UN, prenio je Rojters.

Hamas je ranije saopštio da mu je pomoć iz Irana pomogla u izvođenju napada u subotu ujutro. Iran godinama podržava Hamas i obezbjeđuje njegovim borcima oružje i obuku, a ta militantna grupa je saopštila da joj je ta pomoć pomogla u izvođenju koordiniranog napada.

Američki šef diplomatije Entoni Blinken rekao je, međutim, juče za Si-En-En da američka vlada “još nije vidjela dokaze da je Iran usmjerio ili stajao iza ovog konkretnog napada”.

Hamas tvrdi da je gađao aerodrom kod Tel Aviva, 100 raketa ispaljeno na Aškelon

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je gađala međunarodni aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva.

Hamas navodi da je ispalio 100 raketa i na grad Aškelon, a kako prenosi Tajms of Izrael, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se sinoć širom centralnog dijela Izraela.

Oružano krilo Hamasa brigade "Izedin Al Kasam" saopštilo je da je "raketna baražna vatra odgovor na kontinuirane zločine i napade na domove civila", prenosi Si-En-En.

Sirene su se oglasile u više desetina naselja širom centralnog Izraela, uključujući u gradu Rišon Lecion.

Snažne eksplozije odjeknule su širom centralnog Izraela i u predgrađima Tel Aviva, dodaje Si-En-En.

Za sada nisu objavljeni detalji o eventualnoj materijalnoj šteti ili žrtvama.    

Portparol "Izedin Al Kasama" Abu Ubaida rekao je da su borbe u toku u nekoliko  oblasti u blizini sjeverne granice Gaze i da je zarobljena nova grupa Izraelaca u Pojasu Gaze.

On je dodao da je Hamas ubio i ranio veliki broj izraelskih vojnika u Maviimu, južno od Aškelona.

Izrael pokrenuo velike napade na kvart u Gazi, tvrdi da je reč o „gnijezdu terora“

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su vazdušne napade na kvart Šudžaiji u Gazi, gađajući oko 150 Lokacija, navodeći da je riječ o ''gnijezdu terora'' koje militantna palestinska grupa Hamas koristi za napade na Izrael.

Kako prenosi Tajms of Izrael, na taj kvart bačeno je oko 100 tona municije.

Pored toga, IDF je saopštio da se i dalje bori protiv boraca Hamasa infiltriranih na teritoriji Izraela.

-Stalne i rezervne kopnene snage IDF-a, u saradnji sa drugim snagama bezbjednosti, vode dugotrajne borbe u gradovima oko Gaze, i ubili su na stotine terorista u gradovima, na granici i na obali, u posljednjih 40 sati - navodi se u saopštenju IDF-a.

Trupe IDF, kako se dodaje, nastavljaju da vrše pretrese širom oblasti i da i dalje razmjenjuju vatru sa teroristima na različitim lokacijama.

Hamas drži više od 100 Izraelaca kao taoce

Palestinska militantna grupa Hamas drži više od 100 Izraelaca kao taoce, potvrdio je visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk.

Marzuk je naveo da su među taocima i visoko pozicionirani vojni zvaničnici Izraela, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na jedan palestinski medij.

Lider Islamskog džihada Zijad Nakele ranije danas je rekao da ta militantna grupa u zatočeništvu drži više od 30 Izraelaca koji su oteti u Pojasu Gaze od kako je u subotu Hamas započeo napade na Izrael.

Konzulatu Crne Gore u Izraelu javilo se 35 državljana, njih 19 želi da se vrati

Crnogorskom konzulatu u Tel Avivu se direktno ili posredstvom Ambasade Srbije javilo 35 državljana Crne Gore, od kojih je 19 izrazilo je želju da se vrati, izjavio je danas državni sekretar crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova Robert Markić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana