Hamas saopštio da čeka odgovor Izraela

Tanjug
Hamas saopštio da čeka odgovor Izraela

KAIRO - Hamas čeka na odgovor Izraela na svoj prijedlog za prekid vatre i oslobađanje talaca u Pojasu Gaze, rekla su danas dva neimenovana zvaničnika te palestinske militantne grupe za Rojters.

Zvaničnici Hamasa naveli su da je ta grupa svoj odgovor dostavila posrednicima u pregovorima i da sada čeka odgovor Izraela.

Još jedan neimenovani palestinski zvaničnik rekao je za Rojters da su izraelski pregovarači tokom razgovora sa posrednicima iz Katara obećali da će svoj odgovor na prijedlog Hamasa dati u roku od nekoliko dana.

Plan za prekid vatre u Pojasu Gaze u tri faze iznio je krajem maja predsjednik SAD Džozef Bajdena, a plan ima za cilj oslobađanje oko 120 talaca koje drži Hamas i okončanje sukoba u Pojasu Gaze.

Hamas je odustao od svog ranijeg ključnog zahtjeva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, prije potpisivanja sporazuma i, umesto toga, ostavio mogućnost da se dogovor o trajnom prekidu vatre postigne tokom prve šestonedjeljne faze primirja, izjavio je u subotu izvor iz te palestinske militantne grupe za Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana