Hamas razmjestio snage na granici

Glas Srpske
Hamas razmjestio snage na granici

TEL AVIV - Islamistički Hamas koji vlada pojasom Gaze razmjestio je u četvrtak uveče svoje snage duž granice s Izraelom kako bi spriječio manje ekstremističke organizacije da ispaljuju rakete na izraelske ciljeve, javile su agencije.

Naredbu o raspoređivanju snaga izdao je premijer iz redova Hamasa Ismail Hanije poslije eskalacije nasilja između palestinskih ekstremista i izraelske vojske u posljednjih nekoliko sedmica, prenijele su svjetske agencije.

Najmanje 25 raketa i mina eksplodiralo je na jugu Izraela ovog mjeseca, kako navodi izraelska armija. Nekoliko Izraelaca je ranjeno, a Izrael je odgovorio vazdušnim udarima na skladišta oružja i tunele za krijumčarenje ispod granice s Egiptom. U decembru je u takvim odmazdama ubijeno 13 Palestinaca.

Hamas je, ipak, uglavnom poštovao nezvanični prekid vatre koji je na snazi od trosedmične izraelske ofanzive, započete krajem decembra 2008. godine, ali su manje organizacije nastavile sporadične napade. Strahujući od izraelske osvete i moguće nove ofanzive, Hamas je apelovao na druge organizacije da obnove zatišje.

Zvaničnici Hamasa su najavili da će snage duž granice spriječiti dalje raketiranje Izraela. Ta zemlja smatra Hamas odgovornim za sve napade koji potiču iz Gaze, mada zna da ih izvode druge organizacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je prije nekoliko dana da će ekstremisti u Gazi napraviti "užasnu grešku" ako nastave da "testiraju volju Izraela da brani svoj narod".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana