Hamas: Proširenje operacija u Gazi ugroziće pregovore

Tanjug
Hamas: Proširenje operacija u Gazi ugroziće pregovore

GAZA- Palestinska militantna grupa Hamas upozorila je da bi proširenje vojnih operacija Izraela u gradu Gazi i raseljavanje hiljada stanovnika mogli imati "katastrofalne posljedice" za pregovore koji imaju za cilj prekid vatre u Pojasu Gaze i oslobađanje izraelskih talaca.

Hamas je naveo u saopštenju da je njegov najviši politički lider Ismail Hanije upozorio posrednike u pregovorima na "kolaps" razgovora za koji će, kako je naveo, punu odgovornost snositi izraelski premijer Benjamin Netanijahu i izraelska vojska.

Saopštenje Hamasa uslijedilo je nekoliko dana nakon što se činilo da su dvije strane smanjile jaz u dugotrajnim pregovorima čiji je cilj bio pauziranje borbi u Pojasu Gaze, preneo je AP.

Očekuje se da će se razgovori o prekidu vatre nastaviti ove sedmice.

Izraelske snage su rano jutros bombardovale grad Gazu, a ka centru grada su iz različitih pravaca krenule kolone izraelskih tenkova, potvrdili su stanovnici Gaze, ocjenjujući da je ovo jedan od najžešćih izraelskih napada na taj grad od 7. oktobra prošle godine.

Izraelska vojska je juče izdala novo naređenje Palestincima koji žive u području grada Gaze da se evakuišu.

Stanovnicima je naređeno da se upute u "humanitarnu zonu" koja se nalazi u Al Malaviju, području na južnom kraju Pojasa Gaze koje se prethodno našlo na udaru izraelske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana