Hamas prihvatio američki prijedlog

Srna
Hamas prihvatio američki prijedlog

KAIRO- Palestinska militantna organizacija Hamas prihvatila je prijedlog SAD da počne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce da bi se okončali sukobi u Pojasu Gaze, rekao je danas višerangirani izvor iz Hamasa.

Isti izvor izjavio je da je islamistička grupa odbacila zahtjev da se Izrael prije potpisivanja sporazuma prvo mora posvetiti trajnom prekidu vatre i da će dozvoliti pregovore da se to i ostvari tokom prve šestosedmične faze.

Prema navodima izvora, prijedlog osigurava da posrednici garantuju privremeni prekid vatre, isporuke humanitarne pomoći i povlačenje izraelskih snaga sve dok budu nastavaljeni razgovori za nastavak sprovođenja druge faze sporazuma.

Palestinski zvaničnik blizak međunarodnim mirovnim naporima istakao je da bi prijedlog mogao dovesti do okvirnog sporazuma ukoliko to prihvati Izrael i da bi to moglo da okonča sukobe u Gazi.

Prema podacima zvaničnika iz Pojasa Gaze, u sukobima koji traju devet mjeseci poginulo je više od 38.000 Palestinaca.

Sukob je izbio nakon upada militanata iz Hamasa na jugu Izraela gdje je ubijeno 1.200 ljudi, a odvedeno je oko 250 talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana