Hamas ponudio uslove za puštanje talaca i kraj rata, Netanjahu odbio

GS
Hamas ponudio uslove za puštanje talaca i kraj rata, Netanjahu odbio

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je odbacio uslove Hamasa za okončanje rata i puštanje talaca koje bi uključivalo potpuno povlačenje Izraela i ostanak Hamasa na vlasti u Gazi.

“U zamjenu za puštanje naših talaca, Hamas zahtijeva kraj rata, povlačenje naših snaga iz Gaze, puštanje svih ubica i silovatelja”, saopštio je Netanjahu. “A da Hamas ostane netaknut.”

“Odbacujem u cijelosti uslove predaje čudovišta Hamasa”, rekao je Netanjahu. Dogovorom kojem su u novembru posredovale Sjedinjene Države, Katar i Egipat pušteno je više od 100 od približno 240 talaca, koji su zatočeni u Gazi tokom napada Hamasovih militanata 7. oktobra, u zamjenu za puštanje 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

“Neću kompromitovati punu izraelsku kontrolu cijele teritorije”

Otkad je dogovor završio, Netanjahu se suočio s rastućim pritiskom da izbavi preostalih 136 talaca koji su u zarobljeništvu. Netanjahu je takođe zauzeo oštriji stav u pogledu palestinske državnosti nego ranije.

“Neću kompromitovati punu izraelsku kontrolu cijele teritorije zapadno od rijeke Jordan”, rekao je on, prenosi Indeks.hr.

Američki predsjednik Džo Bajden u petak je rekao da je razgovarao s Netanjahuom u vezi s mogućim rješenja stvaranjem nezavisne palestinske države, predlažući da jedna opcija uključuje nemilitarizovanu vladu.

Činilo se da je u subotu Netanjahu zauzeo stav protiv Bajdenovih prijedloga u pogledu palestinske državnosti nakon što završi rat protiv Hamasa u Gazi, s obzirom na to da dvojica državnika ne dijele stav o palestinskoj državnosti, što je rješenje koje Bajden zagovara u svrhu postizanja dugoročnog mira.

U današnjem saopštenju Netanjahu je ponovio da će insistirati na “punoj izraelskoj bezbjednosnoj kontroli nad cijelom teritorijom zapadno od Jordana.”

Netanjahu je rekao da se suočio s “međunarodnim i domaćim pritiscima” da promijeni svoju poziciju.

“Moje insistiranje ono je što je godinama sprečavalo stvaranje palestinske države koja bi predstavljala egzistencijalnu prijetnju Izraelu”, rekao je Netanjahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana