Hamas optužuje Izrael da sabotira pregovore

GS
Hamas optužuje Izrael da sabotira pregovore

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 166. dan. Šef Hamasa u Kataru Ismail Hanije optužio je Izrael da sabotira pregovore o primirju nakon napada na najveću bolnicu u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poslaće u Vašington visoku delegaciju kako bi administraciji predsjednika SAD predstavili plan za Rafu.

Izrael se nalazi na udaru kritika zbog odluke da grad Rafu napadne kopneno na granici sa Egiptom, u kome je više od milion Palestinaca pronašlo utočište tokom ofanzive izraeske vojske na Pojas Gaze. Palestinci tvrde da je "tiha" ofanziva na taj grad već počela.

Šef Hamasa u Kataru Ismail Hanije optužio je Izrael da sabotira pregovore o primirju nakon napada na najveću bolnicu u Gazi.

IDF je saopštila da su desetine terorista ubijene, a više stotina osumnjičenih za terorizam uhapšeno tokom racije na bolnicu Šifu u Gazi.

Kabinet izraelskog premijera saopštio je da će Benjamin Netanjahu poslati u Vašington dvojicu svojih najpoverljivijih pomoćnika, ministra za strateška pitanja Rona Dermera i savjetnika za nacionalnu bezbjednost, da razgovaraju o nastavku rata protiv Hamasa sa Bajdenovom administracijom, prenosi RTS.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je oko 300 osumnjičenih za terorizam privedeno tokom operacije koja je u toku u bolnici Šifa u gradu Gazi.

Prema IDF-u, među pritvorenicima su "desetine istaknutih terorista" iz Hamasa i Islamskog džihada.

Šef Mosada Dejvid Barnea informisao je izraelsku ratnu vladu o početku pregovora za postizanje sporazuma o primirju i taocima sa Hamasom, prenijeli su izraelski mediji.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Kanal 12 da nisu optimisti da će se postići dogovor, rekavši da, iako bi jaz u pozicijama mogao da se premosti, nije jasno da li lider Hamasa u Gazi Jahja Simvar zaista želi dogovor ili samo želi da dobije na vremenu.

Druga pošiljka pomoći trebalo bi da krene morskim koridorom sa Kipra za Gazu u narednim danima, saopštile su kiparske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana