Hamas održao obećanje: Pustili su 12 tajlandskih talaca

GS/Agencije
Foto: Tanjug

TEL AVIV, GAZA -Sukob izraelske vojske i Hamasa traje 49 dana. Izrael i Hamas započeli su četvorodnevni prekid vatre, uz najavljeno puštanje otetih izraelskih žena i djece, tokom dana. To je prvi prekid vatre tokom sedmonedeljnog rata u Pojasu Gaze.

Hamas je oslobodio 12 tajlandskih talaca koje je držao u zarobljeništvu

Naime, premijer Tajlanda se oglasio na društvenoj mreži Iks, gdje je objavio da je oslobođeno 12 državljana Tajlanda koje je Hamas držao kao taoce u Gazi.

On je rekao da su zvaničnici Ambasade "na putu da ih pokupe", ali nije precizirao gdje se nalaze.

Oglasila se i egipatska državna informativna služba, koja kaže: "Intenzivni egipatski napori su rezultirali oslobađanjem 12 državljana Tajlanda".

Palestinska militantna grupa Hamas predala je danas i prvu grupu izraelskih talaca Crvenom krstu, javljaju izraelski mediji.

Među oslobođenima je 13 osoba, koji su na putu ka prelazu Rafa na granici sa Egiptom.

Beskorisni tenkovi iz Slovenije

 Slovenački tenkovi, sovjetskog prijekla, nisu pomogli Ukrajincima tokom protivofanzive i gorjeli su kao i drugi tenkovi iz zapadnih zemalja - navodi TV "Front".

Slovenija je prije godinu dana u Ukrajinu prebacila 28 tenkova "M-55S /T-55)" – starih sovjetskih tenkova koje su Izraelci unaprijedili, a koje je Ljubljana naslijedila od Jugoslavije.

Ovi tenkovi predati su 47. mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine, koja je obučavana u Njemačkoj.

U početku su Ukrajinci sa entuzijazmom prihvatili "poklon" i počeli da aktivno opremaju ove tenkove "roštiljima" - rešetkastim antikumulativnim štitnicima, dinamičkom zaštitom i drugim atributima moderne tenkovske izgradnje.

U maju je brigada prebačena na zaporoški pravac, ali je jedan od "M-55S" pogođen granatom "krasnopolj" daleko od linije fronta i prije početka ukrajinske kontraofanzive. Nijedna odbrana nije pomogla – granata je jednostavno probila kupolu.

U junu je još nekoliko "M-55S" uništeno bespilotnim letjelicama kamikazama. Bilo je i drugih slučajeva, jer je "M-55S" viđen na brojnim snimcima oštećene opreme Oružanih snaga Ukrajine.

U avgustu je u redovima 67. mehanizovane brigade na pravcu Zaporožja primijećeno nekoliko tenkova "M-55S", koji nisu imali dodatnu opremu, ali od tada o njima nema informacija.

U ovoj fazi ispostavilo se da su slovenački tenkovi potpuno beskorisni za ukrajinske oružane snage. 

Ben Dor: Borbe će se nastaviti nakon kratkog primirja

Izrael će nastaviti sa borbom u Pojasu Gaze nakon isteka primirja dogovorenog sa Hamasom, saopštio je portparol Odbrambenih snaga Izraela /IDF/ Danijel Hagari.

"Ovo primirje i period prekida sukoba su privremeni. Rat se neće završiti - nastaviće se. Izraelska vojska će uništiti Hamas", rekao je Hagari za "Skaj njuz Arabija".

On je naglasio da Izrael neće dozvoliti stanovništvu Pojasa Gaze da se vrati sa juga na sjever enklave, jer je sjeverni dio i dalje zona sukoba.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Lior Ben Dor rekao je "Sputnjiku" da je cilj primirja da Hamas ispuni dio dogovora u vezi sa oslobađanjem izraelskih talaca.

"Izrael je riješen da ostvari svoj cilj eliminisanja terorizma u Gazi vojnim sredstvima. Svrha primirja je samo da pripremi teren za sprovođenje dogovora o vraćanju otetih njihovim kućama. Izrael neće stati dok nam se ne vrati svih 236 otetih ljudi", naveo je Ben Dor.

Prema njegovim riječima, Izrael ne razmatra rješenja krize koja ne uključuju "potpuno eliminisanje terorističke prijetnje iz Pojasa Gaze".

"Da je bilo koja zemlja u svijetu, uključujući evropske, napadnuta kao mi 7. oktobra, ne bi se saglasila u vezi sa bilo kojim rješenjem koje ne osigurava uklanjanje terorističke prijetnje koja ubija naše građane", dodao je Ben Dor.

Sisi: Buduća palestinska država mogla bi da bude emilitarizovana

Buduća palestinska država mogla bi da bude demilitarizovana i da u njoj budu privremeno prisutne međunarodne bezbjednosne snage koje bi pružile garancije i njoj i Izraelu, izjavio je danas predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi.

"Kazali smo da smo spremni da se ova država demilitarizuje, a mogu postojati i garancije snaga, bilo da su to snage NATO, snage Ujedinjenih nacija ili arapske ili američke snage, dok ne postignemo bezbjednost za obe države, palestinsku državu u nastajanju i izraelsku državu", rekao je Sisi tokom zajedničke konferencije za novinare u Kairu sa španskim premijerom Pedrom Sančesom i belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom, preneo je Rojters.

Političku rezoluciju koja zahtjeva forimiranje palestinske države na osnovu granica od 4. juna 1967. sa istočnim Jerusalimom kao njegovom prijestonicom, nije bilo moguće realizovati, dodao je Sisi.

Arapske nacije su odbacile sugestije da bi arapske snage mogle da osiguraju bezbjednost u Pojasu Gaze nakon završetka izraelske aktuelne vojne operacije protiv palestinske grupe Hamas, koja kontroliše Gazu od 2007. godine.

Izrael ne dozvoljava Palestincima da se vrate u svoje domove na sjever Gaze

Najmanje dva Palestinca ubijena su, a 11 je ranjeno prilikom pokušaja povratka u svoje domove u Beit Lahiju, na severu Pojasa Gaze, prenosi Al Džazira.

Nakon što je četvorodnevno primirje stupilo na snagu jutros, Izrael je saopštio da Palestinci prethodno raseljeni na jug, pokušavaju da se vrate na sjever enklave.

Izraelska vojska je izdala saopštenje da očekuje da će Hamas iskoristiti prekid vatre da pokuša da nagovori građane da se vrate na sever.

"Stanovnici Gaze, kretanje populacije sa juga Pojasa na sjever neće biti dozvoljeno, odobravamo isključivo obrnuto. Savjetujemo vas da se ne približavate vojnim snagama severno od Doline Gaze. 
Iskoristite ovo vrijeme da dopunite ono što vam fali i sredite svoje poslove", napisao je na arapskom potparol Izraelskih odbrambenih snaga Avičej Adri na platformi Dž (Tviter).

Potparol je dodao da je sjever Gaze borbena zona koja je zabranjena civilnom stanovništvu i da, uprkos privremenom primirju, rat nije gotov.

Lider Hamasa: Uspjeli smo da postignemo primirje pod našim uslovima

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije rekao je u televizijskom intervjuu u Kataru da je sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, koji je stupio jutros na snagu, bio dogovoren pod uslovima koje je postavio Hamas.

„Izrael je mislio da može osloboditi taoce ubijanjem i uništavanjem bez presedana i rekao je da neće prihvatiti prekid vatre. Poslije oko 50 dana, suočeni sa borbom i otporom naroda na svim frontovima, uspjeli smo da postignemo primirje pod uslovima koje su postavili Hamas i frakcije otpora", rekao je Hanije, prenosi Haarec.

IDF: Odgovorićemo svakom ko pokuša da nam nanese štetu tokom primirja

Viši oficir u Južnoj komandi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izjavio je danas da će izraelska vojska odgovoriti na svaki pokušaj da im se nanese šteta tokom primirja, dok vojska provodi vreme pripremajući se za nastavak borbi.

"Svako ko bude predstavljao prijetnju našim snagama biće pogođen. Bezbjednost naših snaga je prioritet, tako smo se ponašali i tako ćemo se ponašati i dalje", rekao je neimenovani oficir, preneo je "Tajms of Izrael".

On je istakao da su kopnena ofanziva i operativna postignuća izvršili pritisak na Hamas i njegovo rukovodstvo i poslužili kao neophodno oruđe za stvaranje uslova za sprovođenje plana za vraćanje nekih od talaca.

"Većinu vremena ćemo iskoristiti za pripremui planiranje zadataka koji se od nas očekuju odmah po okončanju primirja. Spremamo se da nastavimo sa napadima svom snagom odmah po okončanju primirja", dodao je neimenovani oficir.

Izrael će danas osloboditi 24 žene i 15 maloljetnika, u  zamjenu za 13 talaca

Izrael će danas pustiti na slobodu 39 palestinskih zatvorenika, od kojih su 24 žene i 15 maloletnika, u zamjenu za 13 talaca koje Hamas treba da oslobodi iz Pojasa Gaze, saopštio je palestinski komesar za zatvorenike Kadura Fares.

-Zatvorenici, svi sa okupirane Zapadne obale ili Jerusalima, biće predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u izraelskom vojnom zatvoru Ofer oko 16 časova po lokalnom vremenu - rekao je Fares agenciji Rojters.

To bi trebalo da se poklopi sa planiranom predajom 13 žena i djece na granici Gaze i Egipta, koji su među oko 240 ljudi koje su Hamasovi napadači uzeli za taoce tokom napada 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

-Nakon što Crveni krst preuzme palestinske zatvorenike, oni iz Jerusalima će otići u svoj grad, a oni sa Zapadne obale će se okupiti u opštinskom veću Betunije gdje će ih sačekati njihove porodice - rekao je Fares.

Oslobađanje zatvorenika je dio sporazuma o četvorodnevnom primirju između Izraela i Hamasa koje je počelo jutros u sedam časova po lokalnom vremenu.

Prekid vatre se prema dosadašnjim informacijama poštuje, pošto nema izvještaja o bombardovanju, artiljerijskim ili raketnim napadima, iako su obje strane optužile drugu za njegovo kršenje, navodi Rojters.

Izrael: U Gazu ušle četiri cisterne sa gorivom i četiri cisterne sa gasom

Četiri cisterne sa gorivom i četiri cisterne sa gasom za pomoć humanitarnim organizacijama Ujedinjenih nacija ušle su danas u Pojas Gaze, u okviru dogovora o primirju s Hamasom, potvrđeno je iz izraelskog ministarstva odbrane.

Kako se navodi, kamioni su ušli u južni deo Gaze preko egipatskog graničnog prelaza Rafa, prenosi Tajms of Izrael.

-Gorivo i gas su namijenjeni za funkcionisanje osnovne humanitarne infrastrukture u Pojasu Gaze - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je isporuka izvršena uz odobrenje izraelskih vlasti, u okviru postignutog dogovora o primirju i oslobađanju talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas.

Izraelska zatvorska služba priprema oslobađanje 39 palestinskih zatvorenika

Izraelska zatvorska služba je navodno dobila spisak sa 39 palestinskih zatvorenika osuđenih po optužbama za terorizam, koji će danas biti pušteni na slobodu u okviru sporazuma sa Hamasom prema kome će takođe iz Gaze biti oslobođeno 13 talaca te palestinske militantne grupe.

Danas je prvi od četiri dana primirja, u kojima se očekuje ovakva razmena, uz moguće dodatne dane prekida vatre ako Hamas pristane da oslobodi još talaca, navodi Tajms of Izrael.

Prema izvještajima izraelskih medija, zatvorska služba je počela sa pripremama za oslobađanje 39 maloljetnika i žena koji bi trebalo da budu pušteni kasnije tokom dana.

Oni će, kako se navodi, biti prebačeni u zatvor Ofer na Zapadnoj obali oko podneva, prije nego što budu pušteni na slobodu.

Kameron najavio još 30 miliona funti pomoći Gazi

Velika Britanija će u Gazu poslati dodatnih 30 miliona funti humanitarne pomoći, rekao je danas šef britanske diplomatije Dejvid Kameron.

On je izrazio zadovoljstvo što je četvrti avion sa humanitarnom pomoći stigao u Egipt.

-Nadamo se da će danas biti oslobođeni taoci. Tražim od svih strana da rade ka oslobađanju svih zarobljenih. Pauza u sukobima, takođe će omogućiti dostavu humanitarne pomoći ljudima u Gazi - naglasio je Kameron.

Kameron će se danas, drugog dana posjete regionu sastati sa palestinskim liderima i humanitarnim agencijama.

On je juče razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Nešto ranije je na snagu stupio dogovor između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas o četvorodnevnom primirju i tokom prvog dana bi trebalo da bude oslobođeno 13 talaca.

S početkom primirja,kamioni s humanitarnom pomoći počeli da ulaze u Gazu

Kamioni sa humanitarnom pomoći počeli su danas da ulaze u Pojas Gaze iz Egipta, oko sat vremena nakon što je počelo primirje između Izraela i boraca palestinske militantne grupe Hamas, pokazuju snimci Rojtersa.

Dva kamiona egipatskih humanitarnih organizacija imala su transparente na kojima je pisalo: "Zajedno za čovečanstvo" i "Za našu braću u Gazi", navodi britanska agencija.

Egipat je danas saopštio da će se tokom četiri dana primirja između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, u tu palestinsku enklavu svaki dan isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom.

Egipatske vlasti su takođe saopštile da će u Pojas Gaze svakodnevno ulaziti i 200 kamiona humanitarne pomoći.

Izraelska vojska tvrdi da je uništila Hamasov tunel ispod bolnice Šifa

Neposredno prije jutrošnjeg početka primirja, izraelska vojska saopštila je da je uništila Hamasov tunel otkriven ispod bolnice Šifa u Gazi i završila raspoređivanje trupa na linijama prekida vatre, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da su pripadnici elitne borbene inžinjerijske jedinice srušile tunel ispod Šife, kao i druge ulaze u tom području.

Vojska je saopštila da je tokom posljednjeg dana, do primirja koje je počelo u sedam časova po lokalnom vremenu, nastavila da gađa Hamasove ciljeve širom Pojasa Gaze i potragu za infrastrukturom militanata. Navedeno je da u posljednjih sat vremena završeno "operativno raspoređivanje vojske na linijama prekida vatre".

Na snimku koji je objavila izraelska vojska vidi se navodno tunel kod Šife koji je uništen, kao i nekoliko drugih pogođenih ciljeva u Gazi.

Izrael upozorava Palestince da se ne vraćaju na sjever Gaze u toku primirja

Izraelska vojska je jutros, samo nekoliko trenutaka prije zvaničnog početka privremenog prekida vatre, na društvenim mrežama objavila video snimak u kojem upozorava stanovništvo u Pojasu Gaze da se ne vraća na sjever enklave jer "rat još nije završen", prenosi BBC.

-Humanitarna pauza je privremena - saopštio je portparol vojske na arapskom jeziku.

On je dodao da je sjeverni deo Pojasa Gaze "opasna ratna zona"  i da je "zabranjeno kretanje na sjever".

-Zbog vaše bezbjednosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu - navodi se u video objavi.

Istovremeno izraelska vojska je bacala letke iznad Gaze sa upozorenjem stanovnicima da se ne vraćaju u svoje domove na sjeveru enklave.

Palestinske vlasti uputile su poziv raseljenom stanovništvu Gaze da se vrate svojim kućama kada primirje počne, tvrdi Tajms of Izrael.

Egipat:Svaki dan primirja 130.000 litara dizela i cisterne sa gasom u Gazu

Egipat je danas saopštio da će se tokom četiri dana primirja između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, u tu palestinsku enklavu svaki dan isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom.

Egipatske vlasti su takođe saopštile da će u Pojas Gaze svakodnevno ulaziti i 200 kamiona humanitarne pomoći, prenosi Rojters.

Zdravstvene vlasti u Gazi: Više od 14.800 poginulih u izraelskim napadima

Broj poginulih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra povećan je na 14.854, uključujući 5.850 djece, saopštile su zdravstvene vlasti u Gazi koje vodi Hamas.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali, koje prikuplja podatke iz bolnica i drugih izvora u Pojasu Gaze, u ponedjeljak je saopštilo da je broj poginulih 12.700, prenosi CNN.

Kako je navedeno, poremećaji u komunikacijama u Gazi onemogućavaju precizno prikupljanje podataka.

Izrael je pokrenuo vazdušne udare, a potom i kopnenu operaciju u Pojasu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra napala Izrael raketama, a potom izvela i kopneni upad, ubivši oko 1.200 ljudi i uzimajući više od 240 talaca.

U Izraelu sirene za vazdušnu opasnost nekoliko minuta poslije početka primirja

Izraelska vojska aktivirala je sirene za vazdušnu opasnost u dva sela u blizini Pojasa Gaze, samo nekoliko minuta nakon što je četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa stupilo na snagu, javio je Rojters.

Za sada nije bilo neposredne potvrde da su se raketni napadi palestinskih militanata na izraelsku teritoriju dogodili ili da je prouzrokovana bilo kakva šteta, navodi britanska agencija.

Izrael i Hamas započeli četvorodnevni prekid vatre

U šest časova stupilo je na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom.  

U 16 časova biće oslobođeno 13 talaca u Gazi, a zatim i nedefinisani broj palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, kažu katarski posrednici.

Katar: Počinje primirje između Izraela i Hamasa

Prekid vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas trebalo bi da počne danas u sedam časova po lokalnom vremenu (šest po našem), saopštilo je katarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je rekao portparol ministarstva Madžid Al-Ansari, prva grupa od 13 talaca koje drži Hamas biće puštena iz Pojasa Gaze u 16 časova.

Prema njegovim riječima, u toj grupi su žene i deca, prenosi TASS.

Al Ansari je rekao da su strane koje su učestvovale u sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze već dobile liste talaca koji će biti oslobođeni.

Prema saopštenju katarskog Ministarstva spoljnih poslova, čim primirje bude stupilo na snagu, u Pojas Gaze će početi da stiže humanitarna pomoć.

Na pitanje o taocima Hamasa koji nisu državljani Izraela, Al-Ansari je rekao da je prioritet da se žene i deca sklone na bezbjedno, a da je cilj pauze u borbama da se dođe do "trajnog primirja".

Mediji: Hamas će bezuslovno osloboditi 23 tajlandska taoca

Hamas je spreman da oslobodi 23 tajlandska taoca koje drži u Gazi bez ikakvih uslova, javio je portal Al-Arabi Al-Džadid.

Portal precizira da oslobađanje tajlandskih talaca ne bi bilo povezano sa dogovorom koji su postigli Izrael i Hamas o oslobađanju desetina izraelskih talaca, kao i Palestinaca koje Izrael drži u zatvoru, prenosi Gardijan.

U izvještaju se navodi da je to dogovoreno u razgovoru predstavnika Hamasa i tajlandske vlade uz posredovanje Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana