Hamas od posrednika traži plan baziran na ranijim pregovorima

Tanjug
Hamas od posrednika traži plan baziran na ranijim pregovorima

GAZA - Palestinska militantna grupa Hamas zatražila je od posrednika da predstave plan baziran na ranijim pregovorima, umesto da se angažuju u novim razgovorima oko postizanja primirja u Gazi.

Prošle sedmice su lideri SAD, Egipta i Katara pozvali Izrael i Hamas da se sastanu na pregovorima 15. avgusta u Kairu ili Dohi, kako bi finalizovali sporazum o primirju i oslobađanju talaca, prenosi Rojters.

Izrael je saopštio da će poslati pregovarače da učestvuju u tim pregovorima. Hamas je prvobitno naveo da proučava tu ponudu, ali sada su nagovijestili da bi mogli da izostanu iz novog kruga pregovora.

-Pokret poziva posrednike da predstave plan o primjeni onoga na šta je Hamas pristao 2. jula 2024, a na osnovu vizije Bajdena i rezolucije Savjeta bezbjednosti UN - navela je ta grupa u saopštenju.

Hamas je dodao da bi posrednici trebalo to da nametnu okupacionom Izraelu, umjesto da pokreću dodatne runde pregovora, ili nove prijedloge koji bi dali pokriće okupatorskoj agresiji i više vremena da nastavi genocid prema palestinskom narodu.

Izrael je pokrenuo rat u Gazi nakon upada boraca Hamasa na jug u oktobru 2023. Do sada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, mahom civila, a zarobljeno više od 250 talaca.

U izraelskoj ofanzivi je do sada ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca, pokazuju podaci ministarstva zdravlja u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana